AMERIKA PROFITIRA, EVROPA PLAĆA: Kreće nova trka za nabavku gasa

E. Božić Talijan

03. 03. 2023. u 13:39

SJEDINjENE Američke Države su gurnule Evropsku uniju u gasni sukob sa Rusijom i mogu zadovoljno da trljaju ruke dok ubiraju profit. S druge strane, politika antiruskih sankcija skupo će koštati Evropsku uniju. Umesto najjeftinijeg gasa koji je imala pre ukrajinske krize, nakon odricanja od plavog goriva iz Rusije, potpuno je neizvesno kako će obezbediti dovoljne količine ovog energenta za sledeću zimu, za koju stručnjaci predviđaju da će biti izuzetno teška. Prednost Srbije je što ima "Turski tok" kojim nesmetano stiže gas i najvažnije je da se njegovo normalno funkcionisanje nastavi.

АМЕРИКА ПРОФИТИРА, ЕВРОПА ПЛАЋА:  Креће нова трка за набавку гаса

Foto Tanjug/AP

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je saopštila da je tečni prirodni gas (LNG) postao glavna zamena za rusko plavog gorivo u EU, nakon što su članice smanjile nabavku zbog sankcija. Vrednost globalne trgovine LNG-om lane je dostigla najviši nivo u istoriji, udvostručivši se na 450 milijardi dolara u poređenju sa prethodnom godinom, a evropski blok je bio glavni pokretač porasta potražnje. Iz ove situacije na tržištu veliku korist izvlače SAD, sudeći prema izveštaju konsultantske kuće za energetiku "Vud Mekenzi".

- SAD su spremne da ove godine prestignu Katar i Australiju kao najveći svetski izvoznik LNG-a - navodi "Vud Mekenzi". - Američki kapacitet proizvodnje bi mogao do kraja ove decenije da skoči i da udvostruči izvoz tečnog gasa. Za povećanje kapaciteta biće potrebno niz novih LNG projekata, što bi u narednih pet godina moglo da dovede do ulaganja od čak 100 milijardi dolara u te projekte.

Stručnjak za energetiku, Miloš Zdravković, ukazuje da gas iz cevovoda nije moguće zameniti LNG-om i da nije jasno kako Evropa planira da napuni skladišta i da obezbedi dovoljne količine za sledeću zimu.

- EU troši godišnje 500 milijardi kubika gasa, a celokupna flota LNG-a na čitavom svetu iznosi 400 milijardi kubnih metara - navodi Zdravković. - Takođe, nemaju sve evropske zemlje ni izgrađenu potrebnu infrastrukturu za LNG, niti potrebne terminale.

Pored toga, cena ovog tečnog gasa mora da bude 2,2 puta veća zbog tehnologije i transporta.

NEOPHODNA NOVA SKLADIŠTA

U ovim okolnostima za Srbiju je važno da ruski gas "Turskim tokom" stiže i da gasovod funkcioniše neometano - ističe stručnjak za energetiku Jelica Putniković. - Dobro je što Srbija pravi gasnu interkonekciju sa Bugarskom i što će se povezati na budući gasni terminal kod Aleksandropolisa, ali sve je to na dugom štapu. Nikako ne treba da ispustimo mogućnost da imamo rusi gas preko "Turskog toka". Za stabilno snabdevanje je neophodno i da se što pre počne sa gradnjom nekog novog gasnog skladišta, kako bismo imali više gasa u rezervi.

Još jedan paradoks je da je EU prošle godine uvozila najviše LNG-a upravo iz Rusije. Lane je ruski "Novatek" bio prvi po izvozu na evropsko tržište, a peti u svetu. Objašnjavajući da EU već trpi štetu od posledica do kojih su dovele sankcije na tržištu energenata, Zdravković ukazuje da je razlika u ceni nafte i gasa u SAD i Evropi već velika, i da će biti još drastičnija.

- Ovog trenutka barel nafte u SAD je jeftiniji oko šest dolara, a pre rata razlika je bila 1,5 dolara - navodi naš sagovornik. - Sada su još uvek niske cene gasa, jer je kraj sezone i počeće da rastu od aprila, ali sada 1.000 kubika na evropskim berzama košta oko 500 evra, a u Americi je oko 96 dolara, što je oko 90 evra. Ta razlika je još drastičnija kada znamo da od cene gasa zavisi cena struje. Na kineskom tržištu, na osnovu dugoročnih ugovora koje Kina ima sa Rusijom cena je oko 350 do 400 evra za 1.000 kubnih metara. Sve ovo evropsku privredu dovodi u podređen položaj i čini je manje konkurentnom.

IEA upozorava u svom izveštaju da kako potražnja Kine za LNG-om bude rasla, nakon ukidanja kovid-ograničenja, to bi moglo da dovede do vraćanja cene gasa na neodržive nivoe u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi