DA LI SE ISPLATI KOLIMA DO GRČKE? Litar goriva skuplji je i do 70 dinara nego u Srbiji

Novosti onlajn

07. 06. 2022. u 13:31

S OBZIROM na to da se bliži leto i da je Grčka jedna od omiljenih destinacija za letovanje Srba, korisno je znati i kolike cene goriva nas očekaju ukoliko se ovog leta odučimo baš za Grčku.

ДА ЛИ СЕ ИСПЛАТИ КОЛИМА ДО ГРЧКЕ? Литар горива скупљи је и до 70 динара него у Србији

Foto Tanjug

Grčka je ubedljivo najskuplja u regionu kada posmatramo "morsku" destinaciju i cenu goriva. Prema najnovijim podacima, cena dizela je 1,92 evra (oko 220 dinara), a cena benzina 2,34 evra (oko 270 dinara), piše Blic. Samo nedelju dana ranije dizel je bio 1,84 evra, a benzin 2,08. Litar goriva u Grčkoj skuplji je i do 70 dinara nego u Srbiji.

Cena dizela

Prosečna cena dizela u Grčkoj od februara pa sve do kraja maja bila je stabilna i iznosila je 1,84 evra. Minimalna cena tokom tog perioda bila je 1,62 evra i to u februaru ove godine. Tada je počelo i osetno poskupljenje koje je dostiglo rekord početkom marta.

Cene po zemljama

Srbija 206/ 197

Grčka 220/ 270

Severna Makedonija 189/ 207

Prosečna cena benzina u Grčkoj u periodu od februara do maja iznosila je 2,08 evra. Prema zvaničnim podacima, tokom navedenog perioda minimalna cena iznosila je 1,88 evra 21. februara 2022. godine, dok je maksimalna cena zabeležena 30. maja i iznosila je 2,28 evra. U ovom periodu prosečna cena benzina u svetu iznosila je 1,81 evro. Benzin poslednjih nedelja u Grčkoj konstantno dobija na ceni.

Skupo i u Severnoj Makedoniji

Severna Makedonija više nije najjeftinija. U ovoj zemlji je i noćas došlo do poskupljenja, te računica pokazuje da se na putu do Grčke i nazad baš toliko i ne isplati "tankovati" kod ovih suseda. Litar evrodizela u Makedoniji danas košta 99,5 denara, što je 189 dinara, a litar benzina 109 denara odnosno 207 dinara. Benzin je praktično skuplji nego u Srbiji i to za punih desetak dinara. U odnosu na Grčku jeftiniji je, međutim, dosta.

Poskupljuje i na berzama

Cene nafte u svetu ovih dana inače su ojačale i kreću se oko dvomesečnog maksimuma. Nakon rasta cene šest dana uzastopno, barel brent nafte je danas najskuplji od 25. marta.

Barel je na nivou od oko 120 dolara i na putu da zabeleži najveći nedeljni skok cene od aprila, a poguran strahom kupaca od smanjenja ponude zbog moguće zabrane EU na uvoz ruske nafte, te rastom tražnje za gorivom u SAD uoči letnje sezone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)