INTERVJU Siniša Mali: Srpska kasa neće trpeti zbog opšte energetske krize

Aleksandra BULATOVIĆ

06. 01. 2022. u 16:01

TRENUTNO ne planiram nikakve trke, osim učešća u onoj izbornoj, kako bih pomogao mojoj Srpskoj naprednoj stranci na predstojećim izborima. U sportskom duhu najavljuje ministar finansija i potpredsednik naprednjaka Siniša Mali, koji je poznat kao veliki zaljubljenik u atletiku. Kaže nam da redovno trči i održava kondiciju, jer je sport "nešto što ga ispunjava, podiže mu raspoloženje, poboljšava koncentraciju, čuva zdravlje".

ИНТЕРВЈУ Синиша Мали: Српска каса неће трпети због опште енергетске кризе

Foto D. Milovanović

* Opozicija gaji velike nade da bi baš u trci za Beograd mogla da "skine" naprednjake sa prvog mesta. Strepite li od takvog ishoda?

- Građani Beograda odlično pamte šta im je prethodna vlast, a sadašnja opozicija, ostavila u amanet. Podzemni kontejneri, replika Terazija, Pazlgrad, rekonstrukcija Bulevara, Pionirski grad koji je otet od dece da bi izgradili kuću "Velikog Brata", samo su neke od njihovih afera. Dok su punili svoje džepove, praznili su kasu Beograda, koji su ostavili na rubu bankrota. Grad i njegovi stanovnici su se godinama oporavljali od katastrofe koju su ostavili za sobom, i siguran sam da je nisu zaboravili. Tako da ne strepim od izbornog rezultata, jer znam da iza nas stoje rad, posvećenost i borba za bolji život svakog građanina Srbije, a iza njih su ostali samo javašluk, pljačka i njihovi puni džepovi.

* Pominjete se kao najozbiljniji kandidat za novog premijera. Da li odluka o poništavanju doktorata može da vam umanji šanse?

- Mislim da nije vreme da se bavimo predviđanjima i raspodelama funkcija. Pred nama je dug put, izbori još nisu ni raspisani, tako da je zaista rano baviti se pitanjem ko će biti premijer i ministri u narednoj vladi. Lično nemam ambiciju da budem premijer i funkcija koju sada obavljam je ono što mi odgovara, i za šta sam se školovao. Ministar sam finansija, taj posao radim najbolje što mogu, apsolutno sam posvećen i srećan sam što svojim znanjem mogu da doprinesem tome da građani Srbije žive bolje i da kvalitet njihovog života konstantno raste. Godinama sam vredno učio i sticao nova znanja, i ponosan sam na sve što sam naučio u poslednjih 20 godina, koliko se aktivno bavim ekonomijom i finansijama.

* Jeste li se prepoznali u Vučićevoj prozivci da ministri moraju više da se kreću među narodom?

- Predsednik je potpuno u pravu da ministri moraju više da se kreću među narodom, da razgovaraju sa građanima, da čuju njihove probleme i nedoumice. Ministri su tu zbog naroda i njihov posao je da poboljšaju kvalitet života građana i da im obezbede bolje sutra. Kao ministar finansija, imam manje događaja na terenu nego što sam ih imao kao gradonačelnik Beograda, kada sam svakodnevno, po više puta dnevno, bio na terenu i razgovarao sa građanima. Volim neposrednu komunikaciju sa ljudima i kad god imam priliku, idem na teren i razgovaram sa njima.

* Kraj 2021. i početak ove godine obeležila je energetska kriza. Hoćete li država morati subvencijama da pomogne EPS i da li se zna koliko?

- Energetska kriza je prisutna u celom svetu, borba za energente se vodi na svim frontovima i zaista je reč o ogromnom izazovu. Međutim, javne finansije Srbije su u odličnom stanju i imamo dovoljno novca da pokrijemo sve potrebne troškove, tako da budžet neće trpeti zbog svetske energetske krize. Zahvaljujući ranije sprovedenoj fiskalnoj konsolidaciji i odgovornom vođenju javnih finansija, imamo dovoljno sredstava i država je u svakom trenutku spremna da izdvoji novac za nabavku struje ili gasa. Naravno, prednost naše zemlje je i što mi sami proizvodimo električnu energiju, tako da zasad nema razloga za brigu. Građani i privreda će imati i struju i grejanje, i to se ne dovodi u pitanje.

* Od 1. januara majke prvog deteta mogu da računaju na tri puta veću podršku države, 300.000 dinara. Koliko ta mera remeti budžetsku računicu za 2022?

- Majke u Srbiji za prvo dete, počev od 1. januara, dobijaju po 300.000 dinara, što je, smatram, odlična mera, u sklopu ostalih mera, za podizanje nataliteta u našoj zemlji. Takođe, roditelji će za drugo i treće dete dobiti jednokratno po 100.000 dinara, uz već postojećih 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine za drugo dete, odnosno 12.000 mesečno za treće dete u trajanju od 10 godina. Sve te mere ni na koji način ne remete budžetsku računicu jer, sa jedne strane, imamo sasvim dovoljno novca, a sa druge strane, izdvajanje za decu i povećanje nataliteta nisu trošak, već investicija. Deca su naša budućnost, treba da ih se rađa što više i to je prioritet svih prioriteta. Nadam se da ćemo kroz ovu meru potrošiti mnogo novca, jer će to značiti da se rodilo mnogo beba.

* Radnici u javnom sektoru i najstariji sugrađani već od početka godine mogu da računaju na veća primanja. Da li su to jedine povišice u 2022?

- Penzije u Srbiji su od 1. januara povećane za 5,5 odsto, a ako tome dodamo i da će svi penzioneri u februaru dobiti po 20.000 dinara novčane podrške, dolazi se do 11,2 odsto povećanja penzija u 2022. godini u odnosu na 2021. Takođe, plate u javnom sektoru su povećane za osam odsto zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, vojsci, ustanovama socijalne zaštite, odnosno sedam odsto za ostale zaposlene u javnom sektoru. Od 1. januara je povećana i minimalna zarada za 9,4 odsto, čime je ona po prvi put prešla 35.000 dinara. Takođe, zdravstveni radnici će u januaru dobiti jednokratno po 10.000 dinara.

Foto D. Milovanović

* Da li privredi treba još podrške države kako bi se izborila sa krizom izazvanom pandemijom? Razmišljate li o novom paketu?

- Kada je počela pandemija virusa korona, Vlada je odgovorno i pravovremeno reagovala i tokom 2020. donela i sprovela dva paketa ekonomske podrške privredi i građanima, a u 2021. i treći paket pomoći. Ti paketi su nam omogućili da se uspešno borimo sa krizom i da njen teret ne prebacimo na privredu i građane. Smatramo da smo time značajno pomogli privredu i očuvali radna mesta, o čemu govori i podatak da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 2021. iznosila 10,5 odsto, što je na pretpandemijskom nivou. Fabrike nisu zatvarane, pogoni nisu stali, radnici nisu ostali na ulici. Država je pokazala da je odgovorna i da je tu onda kada je najpotrebnije, a tako će biti i u narednom periodu.

* Mogu li građani da se nadaju dodatnim isplatama?

- Osim penzionera, koji će 10. februara dobiti po 20.000 dinara, i zdravstvenih radnika koji će dobiti po 10.000 dinara u januaru, nova mera pomoći koju smo predvideli jeste novčana podrška u iznosu od po 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za mlade od navršenih 16 do navršenih 29 godina. Prijava mladih će biti moguća od 15. do 30. januara na portalu Uprave za trezor, a novac će im biti isplaćen ubrzo nakon toga. Smatram da je ovo dobra mera kojom podržavamo naše mlade ljude, koji su budućnost naše zemlje i pokazujemo im da je njihova država tu za njih.

* Šta će na kraju biti sa Zakonom o eksproprijaciji? Da li se pripremaju izmene ili ste potpuno odustali od nove verzije?

- Vlada će analizirati da li su izmene Zakona neophodne i u kom obimu, i ako se uvidi da ga je neophodno izmeniti, pristupiće se tom procesu, ali uz najširu moguću javnu raspravu. U nju će biti uključena sva relevantna strukovna udruženja, stručna javnost, predstavnici privrede i civilnog društva. Dakle, ukoliko se bude išlo na izmene, prethodiće im sveobuhvatna javna rasprava u trajanju od nekoliko meseci.

UNOSIM BADNjAK I ČEKAM POLOŽAJNIKA

* KAKO proslavljate Božić?

- Trudim se da svaki slobodan trenutak provedem sa svojom decom i zato uvek jedva čekam praznike, kada imam malo više vremena da budem sa svojim najmilijima. Božić provodim u kućnoj atmosferi, u najužem krugu, poštujući naše divne običaje poput unošenja badnjaka u kuću, dolaska položajnika, lomljenja česnice. Božić treba da nas sve podseti na prave vrednosti, vrednosti zajedništva, mira, sloge, radosti. Ovom prilikom bih svim vernicima koji slave praznik Hristovog rođenja po julijanskom kalendaru, poželeo puno zdravlja, mira, uspeha i blagostanja. Hristos se rodi!

STIGLE ROLKE ZA VUČIĆA

* DA li je predsednik Vučić za Novu godinu uvećao kolekciju rolki ili ste mu kupili nešto drugo?

- Kao što sam i obećao, a ja obećanja ispunjavam, kupio sam mu rolku, tačnije nekoliko rolki u različitim bojama. Pretpostavljam da će ovo sad opet biti tema "ozbiljnih" analiza opozicionih medija, koji će se baviti time zašto predsednik Vučić ima novu rolku i šta je time želeo da poruči. Više ne smete ni rolku da obučete, a da to ne naiđe na zlurade komentare i analize. A s obzirom na to da je već januar i da je predsednikov rođendan početkom marta, eto nove teme za razmišljanje - "šta ću mu kupiti za rođendan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024