ZELENA GODINA ZA CUMTOBEL (ZUMTOBEL): Životna sredina - fokus svih zaposlenih

Novosti online

30. 03. 2023. u 13:22

CILj kompanije Cumtobel (Zumtobel), kao porodične kompanije, jeste briga o zajednici i budućim naraštajima.

ЗЕЛЕНА ГОДИНА ЗА ЦУМТОБЕЛ (ZUMTOBEL): Животна средина - фокус свих запослених

Foto: PKS

Iako je naš core biznis proizvodnja energetski efikasnih svetlosnih rešenja u skladu sa zahtevima cirkularne ekonomije, mi želimo da odemo korak dalje i da kroz aktivno uključivanje svih naših zaposlenih u projekat Zelena godina, dodatno damo lični doprinos zajednici kroz smanjenje emisije CO2 i stvaranje zdravije sredine, ukazuje Aleksandar Jovanović, direktor ZG lighting SRB doo Niš.

Centrala Cumtobela, smeštena u Austriji, početkom 2022. godine najavila je veću posvećenost očuvanju životne sredine. Lokalni timovi dobili su zadatak da osmisle „zelenu strategiju“ za Cumtobel u Nišu, organizacijom aktivnosti koje do sada nisu praktikovali. Trebalo je naučiti zaposlene da čuvaju životnu sredinu i daju lokalnoj zajednici nešto konkretno. Takođe je trebalo dati zaposlenima prostor da doprinesu svojom „zelenom“ idejom, objašnjava Jovanović.

Kupljene su sadnice za sadnju aprila i oktobra 2022. godine, kao i za sadnju u okviru Cumtobel kompleksa. Održana je kratka edukacija zaposlenih na temu važnosti ovih aktivnosti. Zasađeno je 29 sadnica u aprilu u Donjoj Vrežini, 7 sadnica je zasađeno u oktobru u Vizantijskom bulevaru, dok je u krugu fabrike zasađeno 10 sadnica u novembru. Takođe, u saradnji sa JKP Medijana, izneto je 8 punih kamiona smeća iz niške tvrđave.

Verujemo da je inicijativa „Zelena 2022. godina za Cumtobel“, projekat kojim konkurišemo za nagradu Đorđe Vajfert Privredne komore Srbije, najkorisnija po svom uticaju, kako na okruženje, tako i na zaposlene.

Zeleni plan za 2023. godinu obuhvata ne samo očuvanje i zaštitu životne sredine nego i očuvanje zdravlja zaposlenih. Stoga svaki mesec nosi jednu inicijativu za koju se prijavljuju zainteresovane kolege. Tako je april posvećen unapređenju svesti o stresu, maj – izazovu zbrinjavanja otpada, jun – dermoskopskim pregledima zaposlenih uoči letnje sezone i tako dalje.

Posebno su nam važne dobrobiti koje negujemo – briga o zaposlenima, podrška porodici i najmlađima, edukacija, povezianje timova kroz različite vrste vanposlovnih aktivnosti, kao i platforma My campus koja predstavlja sistem upravljanja učenjem sa ponudom E learning, virtuelnih učionica, pri čemu svaki zaposleni može da prati istoriju učenja, ističe Aleksandra Maksimović iz kompanije ZG Lighting Niš.

Brizi o ljudima posvećen je čitav Benefit program kojim se u skladu sa postignućima zaposlenih i ostvarenjem radnih ciljeva, dodeljuju benefiti u vidu dodatnih isplata, bonusa… Tako su za decu svih zaposlenih obezbeđeni besplatni udžbenici, a mladi su u prilici i da podrobno upoznaju posao svojih roditelja.

Imamo i veliki broj dnevnih aktivnosti na polju zbrinjavanja otpada, u saradnji sa operaterom sakuplja se opasni otpad, a trudimo se i da otpad sortiramo, razdvajamo na elemente. Od prošle godine kupujemo struju iz obnovljivih izvora energije, čime je ugljenični otisak smanjen. Planiramo kupovinu dodatnih solarnih panela, s obzirom na to da je grejanje izazov jer generiše CO2. U toku je ispitivanje mogućnosti korišćenja geotermalnih izvora radi zamene načina grejanja, navodi Jovana Svetozarević.

Strategija Brenda je vođenje računa o energetskoj efikasnosti, aktivni smo i u cirkularnoj ekonomiji, ne samo kada je u pitanju reciklaža, već i obnavljanje i produženje životnog veka proizvoda, dodaje Svetozarević i ukazuje da je osmišljena i sopstvena zelena strategija sa ciljem CO2 neutralnosti do 2025. godine.

OKVIR: Cumtobel brendovi – Živimo svetlo

Cumtobel grupa je međunarodna grupa za osvetljenje i vodeći dobavLjač inovativnih rešenja za osvetLjenje, komponenti i pratećih usluga. Svojim brendovima Thorn, Tridonic i Zumtobel, Grupa svojim kupcima širom sveta nudi sveobuhvatan portfolio usluga i proizvoda, od hardvera i softvera za sisteme osvetljenja (LED izvori svetlosti i LED drajveri, senzori i upravljanje osvetljenjem), kao i pametne kontrole osvetljenja, sistema osvetljenja za hitne slučajeve, usluge projektovanja i upravljanja projektnim rešenjima. Grupno znanje o uticaju svetlosti na ljude, sticano decenijama, čini osnovu za razvoj inovacija i pristup novim poljima poslovanja. U oblasti rasvete, grupa je jedan od lidera na evropskom tržištu.

Kompaniju je 1950. osnovao dr Walter Zumtobel, sa više od 70 godina iskustva, a danas imaju 10 fabrika na tri kontinenta, oko 6000 zaposlenih širom sveta, 90 prodajnih kancelarija i partnera u 90 zemalja sveta. Zumtobel ima blizu 5.000 registrovanih patenata.

Oko polovine proizvodnje opredeljeno je za custom made proizvode, po meri kupca, a za takve proizvode neophodno je obezbediti barem bazična in house istraživanja, pa je ZG Lighting Niš razvio sopstvenu laboratoriju sa ciljem da  postane samostalna i da uzorke proizvoda ne moraju da šalju za Austriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati