STVARANJE JUGOSLAVIJE BILA JE PIROVA POBEDA: Srpske političke stranke i pokreti u zajedničkoj državi od 1918. do 1941.

V. N.

13. 12. 2023. u 13:45

SRPSKI narod je ujedinjenjem 1918. završio svoju istoriju borbe za zapadnoevropski oblik parlamentarne države, sa različitim religijama i etničkim varijantama.

СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ БИЛА ЈЕ ПИРОВА ПОБЕДА: Српске политичке странке и покрети у заједничкој држави од 1918. до 1941.

Foto Arhiv Jugoslavije, Muzej Jugoslavije, Dokumentacija „Novosti“ i „Borbe“ i Vikipedija ...

To je bila jedina multikulturna država stvorena na Balkanu u celoj istoriji. Tu državu nije srušila ni politička, ni socijalna nepravda, nego religiozna netolerancija, koja se kao ideal nudila iz zapadnog sveta odmah posle njenog stvaranja. Svi koji su rušili jugoslovensku državu, fašisti 1941, komunisti 1945. i „američki oblik demokratije" 1992, ostvarivali su trijumf ideje da je religija vododelnica nacije. Nijedno rešenje nije bilo istorijski progres, prema demokratskom ustrojstvu jugoslovenske države od 1918. do 1929. Iza svakog od tih rušenja stoji neka svetska sila, koja se zaputila da osvaja svet. Kao i uvek pre i posle toga, ni 1918. velike sile ne dozvoljavaju trijumf velike srpske države. Ona im je uvek smetala...,

U ratovima 1912 - 1918, Srbi su imali toliko žrtava da je srpski nacionalni pokret dobio defanzivni karakter. Od tada je samo branio postignuto. Glavne srpske političke stranke nisu bile u stanju da njenu državnost izgrade vođene istim entuzijazmom, kojim su se pre svetskog rata 1914. borili za nju. Nijedna stranka, kao ni cela srpska kultura, nisu formulisali cilj  koji bi taj narod trebalo da sledi. Nije izgrađena srpska nacionalna doktrina, kao što je bio slučaj sa prvom doktrinom na Temišvarskom saboru 1790, i drugom sa Garašaninovim „Načertanijem“ 1844. godine.

Foto Arhiv Jugoslavije, Muzej Jugoslavije, Dokumentacija „Novosti“ i „Borbe“ i Vikipedija ...

Pokazalo se da na srpskoj strani u borbi za uspostavljanje zajedničke države stoje sa katoličke strane  samo emancipovani i visokoobrazovani pojedinci, sa svojim malobrojnim političkim grupama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić