VUKOVCI MASOVNO POPADALI NA ISPITU: Podbacili i najbolji srednjoškolci na upisu za Medicinski fakultet

Lj. Begenišić

06. 07. 2023. u 11:55

Najbolji učenici, koji su sva četiri razreda srednje škole imali sve petice, što im prilikom upisa na fakultet donosi maksimalnih 40 bodova, na prijemnom ispitu često ne opravdaju blistave zaključene ocene. Samo retki na prijemnom osvoje maksimalnih 60 poena, a nije malo ni onih koji ostaju ispod crte i upisuju samofinansirajuće studije.

ВУКОВЦИ МАСОВНО ПОПАДАЛИ НА ИСПИТУ: Подбацили и најбољи средњошколци на упису за Медицински факултет

Z. Jovanović

Taj trend zastupljen je već nekoliko godina, pa ni rezultati na ovogodišnjem prijemnom nisu izuzetak. Inače, najveći broj vukovaca prijavljuje se na najpopularnije fakultete, a jedan od njih je i Medicinski na kome je i ove godine jedan broj najboljih srednjoškolaca - podbacio.

- Značajna kosntatacija je da 21 odsto nosilaca Vukove diplome nisu položili prijemni ispit - rekao je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Lazar Davidović.

Kao svetle primere on je naveo đake Užičke gimnazije koji su i ove kao i prošle godine pokazali najbolje rezultate.

 

Lošije znanje đaka iz regiona

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Lazar Davidović je rekao i da su rezultati prijemnog ispita pokazali da je uspeh kandidata koji su srednju školu završili u Srbiji bolji od onih koji su je završili u okolnim zemljama.

- Njihova prolaznost je bila samo 33 posto, što na indirektan način govori da kvalitet našeg srednjoškolskog obrazovanja nije loš - naveo je ovaj profesor.

- Užička gimnazije je na visokom prvom mestu, oni koji rukovode tom gimnazijom zaslužuju pohvale, na drugom je Šabačka, pa Četrnaesta beogradska gimnazija, pa Deveta i Deseta - naveo je prof. Davidović.

On je istakao i da je od ukupnog broja prijavljenih kandidata (1.068) nešto više od 50 odsto položilo prijemni, što je lošije nego prethodnih godina.

- Razloge ne znamo, da li je to zbog samo testa, a možda i činjenice da korona pokazuje udaljene efekte. Svi znamo kako se odvijala nastava u korona periodu i mnogi su tada govorili da će dati udaljene efekte. Tražićemo i druge razloge - rekao je dr Davidović.

Na Medicinskom fakultetu, inače, nijedan kandidat nije osvojio svih 100 bodova, prvi na listi ima 98,42 poena, s tim što nije vukovac - iz škole je doneo 39,42 boda, a na testovima iz hemije i biologije osvojio je 29, odnosno 30 poena. Sledeća četiri kandidata su vukovci sa svih 40 bodova iz škole, nagradama i dobro urađenim testovima na prijemnom, ali, ipak, nisu uspeli da "doguraju" do 100 bodova.

Neki odlikaši se nisu proslavili ni na prijemnom ispitu na Elektrotehničkom fakultetu gde ima i onih koji su se na testu iz matematike - obrukali. Najslabiji od njih je od mogućih 60 poena osvojio svega 5,36, a malo bolji od njega su imali 6,30, 7, 8 ili 9 poena. Oni su, da napomenemo, tokom celog školovanja iz matematike imali zaključenu peticu.

- Po znanju koje su pokazali na prijemnom, oni bi trebalo da imaju dvojku, najviše trojku - kaže nam Lazar Saranovac, profesor ETF.

Ovaj profesor smatra da bi čak i učenik koji nema afinitet prema matematici, a imao je stabilnu peticu u školi na prijemnom, trebalo da uradi bar jednu trećinu zadataka i to bez velikih priprema.

- Dosta tih zadataka je iz školskih zbirki po kojima đaci rade - kaže profesor Saranovac i ističe da je problem u načinu na koji se đaci ocenjuju.

On, ipak, dodaje da kod nekih kandidata možda nije u pitanju neznanje već trema i pritisak koji ne mogu da savladaju, kao i celokupna atmosfera jer prijemni polaže 1.000 kandidata u hali na beogradskom sajmu, što na neku decu deluje zbunjujuće. Ipak, treba napomenuti da su se na ovaj fakultet prijavili i izvanredni kandidati jer prvih 29 na listi ima svih 100 poena.

Ni na Mašinskom fakultetu pojedini "vukovci" nisu uspeli da se upišu, a među njima ima i onih koji su na prijemnom osvojili svega 12,3 poena, slede kandidati sa 13, 14,7... bodova. Međutim i ova visokoškolska ustanova upisala je prvih sedam brucoša koji su imali svih 100 bodova.

Zanimljivo je i to da na listi ima 24 vukovaca koji su osvojili nula poena, ali to su obično kandidati koji na prijemni nisu ni izlazili pošto pojedini srednjoškolci konkurišu na više fakulteta.

Takođe, na Građevinskom fakultetu jedan kandidat sa svim peticama na prijemnom je osvojio svega osam poena, a situacija na Arhitektonskom fakultetu je nešto bolja pošto je poslednji vukovac na listi imao 26 bodova.

Više dekana sa kojima smo razgovarali napominje da đaci koji su vrlodobri u srednjoj školi pokažu dobre rezultate na prijemnom, bolje od vukovaca, i uspevaju da dohvate plasman koji podrazumeva studije o trošku države. Oni ističu da su zbog toga prijemni ispiti važni jer pružaju šansu učenicima koji nemaju sve petice da pokažu znanje, otud je i odnos bodova prilikom upisa - 40 bodova iz škole i 60 poena sa prijemnog, što garantuje upis onima koji - znaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)