ĆIRILICA SE U SREMU VOLI I PIŠE: Na dan Svetog Ćirila i Metodija Kukujevci stali u zajednički stroj odbrane našeg pisma

Dragan Vujičić

29. 05. 2023. u 16:04

U KUKUJEVCIMA, nadomak Šida, ćirilica "koja se piše srcem" se nosi i na majicama. Njih 80 đaka OŠ "Branko Radičević" o Svetom Ćirilu i Metodiju prošle nedelje ugostilo je namernike iz Beograda iz Udruženja za očuvanje pisma "Dobrica Erić", u svom selu. Vodili su goste i na liturgiju u njihov Hram Uspenja presvete Bogorodice. Priredba koju su potom priredili oduševila je sve koji su im došli u posetu.

ЋИРИЛИЦА СЕ У СРЕМУ ВОЛИ И ПИШЕ: На дан Светог Ћирила и Методија Кукујевци стали у заједнички строј одбране нашег писма

Foto: D.V.

I gosti su deci doneli darove, raznobojne majice sa ćiriličnim slovima i možda još vredniji dar - doveli su i Dragišu Simića, poznatog recitatora poezije Dobrice Erića, koji zbori isto kao veliki pokojni pesnik. Deca su ćirilici dala srce i obećanje da će u Kukujevcima gajiti i čuvati pismo i najnoviju njenu "ispostavu" u Sremu - Udruženje koje je počelo da radi i koje vodi Tatjana Miljević.

Druženje Kukujevčana i "ćiriličara" u stvari počelo je prošle godine na osvećenju seoskog hrama u prisustvu episkopa sremskog Vasilija. Tada je stihove govorila mala Helena iz OŠ "Branko Radičević" i malo se zbunila. "Ćiriličar" Ljubinko Stojanović utešio je dete objasnivši da bi Dobrica Erić, da je živ, bio preponosan na nju. Za šest meseci u međuvremenu, Helena je govorila stihove pesnika bez greške i na druženjima u Beogradu i na okupljanju "ćiriličara" iz srpskih zemalja na Jahorini, a prošle nedelje je blistala među svojima u selu.

Sveštenik Dušan Čavka, starešina hrama, pričao nam je posle liturgije kako mu je puno srce kada vidi da su se roditelji i mališani koji su kao izbeglice došli navikli i zavoleli sremsku oranicu. Svedoči da nikome od "dođoša" nije bilo lako, ali život je nekako sve uredio. U selo su sada stigle i tri porodice iz Rusije...

- I sam sam oteran devedesetih iz okoline Gornjeg Vakufa. Odakle je verni narod, svedoči da je u temelje crkve ugrađeno kamenje iz Hrama Roždestva Presvete Bogorodice iz slavonskog sela Lisičine, iz manastira Hilandar, Beočina sa Fruške gore, iz slavonskih hramova u Budimcima i Dijelki... A najvažnija su ova divna deca.

Domaćin u Kujevcima bila je kompanija iz ovog sela.

Takmičenje

ŽARKO Marković iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje sa svojim "ćiriličarima" došao je u Kukojevce da pozove Sremce na druženje sredinom juna u njegovom selu gde se takmiče najbolji orači iz Srbije. - Naravno da će doći Sremci. Odmah smo našli zajednički jezik u Mesnoj zajednici i to - ćirilični.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...