SRPSKA CRKVA IM "STRANI SUBJEKT": Pitanje potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC podelilo članove Vlade Crne Gore

V. KADIĆ

18. 06. 2022. u 07:00

PROCES zaključenja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, ne samo da i dalje tapka u mestu, nego postaje i sve veći klin u aktuelnom sastavu crnogorske vlade. Ovaj sporazum ponovo je povod za novi talas napada na SPC, a predvode ga iste ličnosti koje su predvodile i inspirisale anticrkvenu kampanju u vreme usvajanja kontroverznog zakona o slobodi veroispovesti.

СРПСКА ЦРКВА ИМ  СТРАНИ СУБЈЕКТ: Питање потписивања темељног уговора са СПЦ поделило чланове Владе Црне Горе

Foto V. K.

Ovog puta sa pozicije vlasti, najglasniji u napadu na SPC su šef diplomatije Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević! Ovaj "socijaldemokratski" dvojac svojevremeno je podržavao sporni zakon, a bio i među najagilnijim demonstrantima tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju. Nova orkestrirana hajka usledila je na jučerašnjoj sednici vlade, na čiji je dnevni red uvrštena i informacija o odnosu države i verskih zajednica.

Krivokapić i Konjević opstruišu potpisivanje Temeljnog ugovora, iako premijer Abazović želi da trajno zatvori ovo poglavlje. Ministar odbrane zatražio je da informacija najpre ide pred posebnu komisiju koja bi sprovela analizu ugovora između Crne Gore i verskih zajednica, iako je nacrt sporazuma sa SPC odavno napisan i usaglašen. Zaobilaženje ovog tela on vidi kao štetu koja se nanosi dijalogu i dogovoru.

Krivokapić je otišao još dalje, potežući po ko zna koji put isti argument, tražeći tobožnji konsenzus oko ovog pitanja:

- Temeljni ugovor ne treba da bude potpisan sa Crkvom Srbije jer je to strani subjekt u Crnoj Gori! Ne postoji po Ustavu kategorija uzajamno priznanje između crkve i države.

Predsednik vlade Dritan Abazović kazao je da je potrebno bez odugovlačenja rešiti ovo pitanje, jer se na to jako dugo čeka.

- Ovde se ne govori ni o čemu suštinskom već o činjeničnoj stvari i tendenciji koja postoji u koalicionom sporazumu da će se ići ka regulisanju odnosa sa verskim zajednicama, podrazumeva se sa svima koje su registrovane - rekao je premijer.

Abazović je čvrsto odbio pokušaje opstrukcije:

- Tendencija da mi oko ovoga odvučete još dva ili tri meseca neće proći. Ugovor koji treba da se potpiše identičan je ugovorima koji su potpisani sa drugim zajednicama i ne može da bude iznad Ustava i iznad zakona Crne Gore. Za ono što ja kažem ili potpišem uložiću zadnji atom da se to sprovede u delo. A ako to podrazumeva da nemamo više saradnju, onda je vreme da se pozdravljamo. Nije problem samo Temeljni ugovor, nego i želja da se spreči evropska agenda, da Crna Gora ide napred, da se stvore podele i rane... Ako zbog toga treba da se razdvojimo - ja sam tu!

Potpredsednik vlade Vladimir Joković (SNP) zamolio je sve članove vlade da svakoga nazivaju pravim imenom.

- Govoriti "Crkva Srbije" je igranje sa crkvom i verskim osećanjima. Ja kao Srbin ne dozvoljavam da iko govori Crkva Srbije. Srpska pravoslavna crkva ima svoje ime i prezime - kazao je Joković. 

DVE GODINE BORBE PROTIV ZAKONA

PREMIJER Abazović podsetio je članove vlade da Temeljni ugovor sa SPC nije nikakva novina u političkom životu Crne Gore, jer se o njemu raspravlja još od 2012. godine. Ova tema bila je neprekidno prisutna i tokom protestnih litija. Crna Gora je nedavno obeležila dve godine od proklamovanja mirne borbe protiv tadašnjeg zakona o slobodi veroispovesti, čija je jedina meta bila SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna