NEMA DIJALOGA, OPET LITIJE: Istekao rok koji je crkva dala crnogorskom režimu za početak razgovora

V. KADIĆ

15. 07. 2020. u 09:46

REŽIM nije odgovorio na poziv Srpske pravoslavne crkve da do Petrovdana dostavi precizan predlog izmena spornog Zakona o slobodi veroispovesti. U ovom gestu SPC vidi potvrdu da vlast u Podgorici dijalog suštinski ne interesuje i zato najavljuje - skori nastavak litija.

НЕМА ДИЈАЛОГА, ОПЕТ ЛИТИЈЕ: Истекао рок који је црква дала црногорском режиму за почетак разговора

Foto V. V.

- Navodna ponuda Vlade "o odlaganju primene Zakona" nikada nam zvanično nije upućena i otuda je ona za nas, nepostojeća. Vlada je tako, ničim izazvana, prekinula dijalog kao jedini put za rešavanje otvorenih i složenih pitanja između Crkve i države. Crna Gora se nalazi pred ozbiljnim izazovima i novim iskušenjima koji se ne mogu ni prikriti, a ni rešiti povampirenjem duha bratoubilaštva u ime "novog identiteta" - poručio je mitropolit.


Amfilohije je pozvao sve građane Crne Gore da izađu na parlamentarne izbore zakazane za 30. avgust, i da na njima glasaju za one koji neće donositi i potvrđivati "bezakone i anticrkvene zakone" u njihovo ime.


- Nikakve izborne liste ne formiraju se sa blagoslovom Crkve, niti bilo ko ima pravo da se na to poziva u javnosti - poručuje mitropolit Amfilohije.

PRAZNOVALI, PA POKRALI ZASTAVE

POSLE "zapaljive" proslave Dana državnosti i Dana ustanka, u režiji vladajućih partija, Crna Gora - procenjuje štetu.

U Beranama su polomljeni jarboli, a državne zastave su ukradene. Ove simbole Opština Berane istakla je u čast praznika.

- Ovakav primitivizam neće pokvariti osećaj lepote i kulture proslave 13. jula - saopšteno je iz Opština Berane.

U Kotoru je pokrenuta istraga, pošto su u ponedeljak uveče bedemi na brdu San Đovani iznad kotorskog Starog grada upaljeni tokom bakljade u čast Dana državnosti.

Na izjave zvaničnika DPS o "učešću Crkve na izborima" i navodnoj njihovoj "pobedi nad SPC", Amfilohije gleda kao na zlonameran pokušaj sračunat na uvlačenje Crkve u partijsku izbornu kampanju".


- Objavljujemo da ćemo nastojati da do 30. avgusta ne učestvujemo u polemikama i da ne odgovaramo na besprizorne napade i komentare koji imaju za cilj da uključe Crkvu u političku kampanju. Našu borbu za izmene neprihvatljivih odredaba Zakona o slobodi veroispovesti ćemo, kao i dosada, nastaviti da vodimo svim dozvoljenim i civilizovanim sredstvima do konačne Hristove pobede.


Nastavak litija najavljuje i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, uz ocenu da bi posle svega pregovori sa Vladom bili ponižavajući.


- Nezadovoljni ovakvim odnosom Vlade, u vrlo dogledno vreme nastavljamo svoj građanski protest i molitveni sabor, ne kršeći zdravstvene mere - kaže Perović.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!