"INFLUENCA" NA STAROVREMENSKI NAČIN: Stručnjaci iz tridesetih godina prošlog veka daju savete koji veoma podsećaju na današnje

Zoran Nikolić

29. 08. 2020. u 08:00

NIŠTA mi nismo novo izmislili i svega je na svetu bilo i pre nas.

ИНФЛУЕНЦА НА СТАРОВРЕМЕНСКИ НАЧИН: Стручњаци из тридесетих година прошлог века дају савете који веома подсећају на данашње

Foto: Zoran Nikolić

Baš tako je i sa gripom, ili "influencom" kako smo nekada zvali ovo oboljenje. Saradnik "Beogradskih priča" Miroslav Ranković je iskusni beogradski fotograf i hroničar, ali ovog puta smo ga konsultovali kao čoveka koji čuva stare knjige, priručnike i druge korisne štampane materijale koji su bili prethodnica "interneta" u Beogradu pre Drugog svetskog rata. Ovog puta odvojio je za nas delove iz udžbenika o higijeni, štampanog ranih tridesetih godina prošlog veka.

- Influenca ili gripa je zabeležena kao bolest koju prouzrokuju naročite klice - tumači Ranković tekst koji je izdvojio za nas, a u svetlu svega što nam se događa sa "popularnom" "koronom".

- Ona se pojavljuje i kao epidemija, a 1918 - 1919. se pojavljuje i kao pandemija. Tih godina javila se u jednom opasnom obliku i pokosila je mnogo ljudskih života. Gripa kao epidemija nije uvek jednake jačine i često puta prouzrokuje samo lakša oboljenja.

- Znakovi bolesti su: vatra, (današnjim rečnikom rečeno - povištena telesna temperatura), neraspoloženje, glavobolja, malaksalost, jači bolovi u telu i krstima. Znaci oboljenja javljaju se najčešće na organima za disanje, te nastaje katar ždrela, obole krajnici ili se dobije jaka kijavica. Sluznice tih organa su crvene i nešto otečene, nos je začepljen, a kašljanje dosta jako.

"Predohrana"

Proces "predohrane" kako ga autor naziva, misleći na način da se putem prevencije predupredi bolest - retko kada ima uspeha.

- Ovo najviše zbog toga što kod epidemije gripa ima lako obolelih koji idu uokolo i raznoste bolest. Kada vlada epidemija gripa ne sme se zalaziti u lokale gde se skupljaju ljudi. Ako je bolest uzela velike razmere, treba zatvoriti škole. Kada s kime razgovaramo moramo paziti da nas on ne poprska pljuvačkom iz usta. Zato je dobro metnuti maramicu pred lice. Disati moramo samo kroz nos.

Tako da današnja opšta usredsređenost na nove forme gripa, kao što se može primetiti iz teksta, nije "privilegija" samo sadašnjih vremena. Jasna upozorenja na "influencu" postojala su i ranije. 

- Znaci oboljenja u nekim slučajevima javljaju se i u organima za probavu - dodaje autor iz tridesetih godina prošlog veka.- Opšti znakovi oboljenja jesu mučnina, povraćanje, proliv i bolovi u utrobi. Postoji i treći oblik oboljenja koji se javlja kod "živčanog pribora". Znaci ovog oboljenja su jaka glavobolja, velika zbunjenost bolesnika i buncanje. 

Kao zaključak, tadašnji autor nudi svoje jasno mišljenje:

"Razume se po sebi da se oboljenja kod ove bolesti ne mogu tačno podeliti u tri grupe. U većini slučajeva bolest ima prelazni oblik iz jedne grupe u drugu.

Foto: Zoran Nikolić

Kada pravimo poređenje sa današnjim vremenima, devet decenija kasnije, onda neki delovi teksta daju potpuno prepoznavanje istih problema koje su imali i naši preci.

- Za vreme epidemije ima više stepeni oboljenja kod influence i gripa. Kod nekojih ljudi znakovi bolesti su lako izraženi i oni nesmetano vrše svoj poziv. Međutim, nekoji su prisiljeni da ostanu u kući kao teški bolesnici i da odleže u postelji kraće ili duže vreme. Ako je oboljenje jače izraženo onda oporavak od bolesti traje više nedelja. U nekim organima bolest može da izazove i razne komplikacije, kao zapaljenje pluća...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili