IZVEŠTAJ: Epidemiološka situacija u Kraljevu

S.BABOVIĆ

07. 07. 2020. u 15:18

ИЗВЕШТАЈ: Епидемиолошка ситуација у Краљеву

Foto: Depositphotos

Samo je juče u KOVID- ambulanti pregledano 122,a na Infektivnom odeljenju-70 pacijenata
KRALjEVO-EPIDEMIOLOŠKA situacija u Kraljevu sve je teža:čak 33 pozitivna slučaja registrovano je na testiranjima 3. i 4.jula, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravlje u ovom gradu gde je na snazi vanredna situacija. U toku dana očekuje se da pristignu i dodatni rezultati iz laboratorije “Vatreno oko”, a dalje uzorkovanje obavljaće se isključivo u Veterinarsko-specijalističkom institutu u Kraljevu.

- Broj obolelih je znatno veći, od početka epidemije imamo 168 registrovanih slučajeva,od čega samo od 17.juna kada se krenulo sa drugim pikom prvog talasa – 116 novoregistrovanih - napominje dr Aleksandar Macan, direktor ZZJZ Kraljevo. - Za manje od 20 dana prešli smo brojku od duplo u odnosu na prvi deo epidemije. To nam govori o pogoršanju epidemiološke situacije. Mislimo da će uvedene mere dati rezultata, ali od sledeće nedelje.

U ZZJZ ocenjuju da je opterećenost zdravstvenog sistema velika. Samo je u KOVID ambulanti registrovano čak 122 pregleda, a na Infektivnom odeljenju-70. Kraljevčani se mole za strpljenje, radi se, kako navode, vrlo pažljivo, kako bi se tačno odredilo kome je potrebno testiranje. Na Infektivnom odeljenju kraljevačke bolnice hospitalizovano je 22 pacijenata.

- Među zarađenima dominiraju maladi, godišta od 1974. do 1980.- upozorava dr Macan.- Počela je lokalna transmisija i vrlo je teško pohvatati sada kontakte.        

TEŠKO U CELOM RAŠKOM OKRUGU

U Raškoj je lak 121 potvrđen slučaj KOVID-19 od početka epidemije, i samo  je juče u KOVID-ambulanti pregledano 129 pregleda. U Vrnjačkoj Banji bilo je 54 pregleda i do sada je registrovano 20 slučajeva. Epidemiolozi iz Kraljeva ocenjuju da tradicionalni karneval mora da se odloži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije