SA STEPENICA UČE PRAVOPIS: Škola iz Kule primenila zabavan metod s ciljem da oduči đake od grešaka

Z. RAJIĆ

11. 09. 2018. u 21:11

СА СТЕПЕНИЦА УЧЕ ПРАВОПИС: Школа из Куле применила забаван метод с циљем да одучи ђаке од грешака

OŠ "Isidor Bajić" u Kuli

Škola "Isa Bajić" u Kuli rešila da se suprotstavi pravopisnim greškama. S leve strane pogreška, a sa desne ispravka

ČESTE pravopisne greške bodu oči u porukama na mobilnim telefonima i u objavama na društvenim mrežama, a u Osnovnoj školi "Isa Bajić" u Kuli rešili su da im se suprotstave tako što će nepravilno i pravilno napisane reči i izraze predočiti tako da ih učenici memorišu i razluče svakodnevnim gledanjem. Naime, na stepenicama koje iz prizemlja škole vode na prvi sprat, sa leve strane, ispisano je 15 najčešćih pravopisnih grešaka, a sa desne, u istom redu, istaknute su njihove ispravke.

Među pogreškama, koje prave učenici, ali i oni koji su završili škole, navedene su, između ostalih, "bijo", "samnom", "doćiću", "srbski", "pišem sa olovkom", "juče uveče" i "kući sam" (umesto "bio", "doći ću", "srpski", "pišem olovkom", "sinoć" i "kod kuće sam").

Predlog za podučavanje pravopisa na stepeništu dala je nastavnica srpskog jezika Vladana Cicmil, koja je ideju preuzela sa interneta, jer tako nešto već postoji u svetu, ali je prvi put primenjeno u nekoj od naših škola. Izbor pravopisnih grešaka na koje bi trebalo ukazati, nastavnica je sačinila uz pomoć učenika. Njima je "lekcija" o pravilnom pisanju stalno pred očima, jer su i kabineti za srpski jezik smešteni u prizemlju, kao i poučne stepenice.


PROČITAJTE JOŠ - Pravopis na tablama: Ko piše, greške briše


Iako je odabrano svega 15 (ne)ispravno napisanih izraza, očekuje sa da oni dodatno zainteresuju učenike za gramatička i pravopisna pravila. Stepenice u OŠ "Isa Bajić" u Kuli pretvorene su u edukativno sredstvo u sklopu obeležavanja 8. septembra, Međunarodnog dana pismenosti. Raznobojne "pravopisne" nalepnice, kojima je stepenište ukrašeno, izradila je i donirala firma "Atelje plus" iz Kule.

Poučne stepenice, Foto N. Kosanović


TABLICE MNOŽENjA I CITATI

DIREKTOR OŠ "Isa Bajić" Gojko Sekeruš rekao je da je u planu da se na stepenicama na prvom spratu škole, gde su kabineti za matematiku, postave tablice množenja. Stepenište na poslednjem spratu, gde se održavaju časovi istorije i geografije, kazao je on, biće ispisano prigodnim citatima i mislima naučnika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dejan

11.09.2018. 22:36

I ne kaže se kao u uvodu "pogreška" . To je novokomponovani jezik koji forsiraju hrvatski komentatori ne bi li napravili nekakvu razliku sa srpskim jezikom . Ova reč bi trebala da se nađe na levoj strani !

Teodor

12.09.2018. 00:22

@Dejan - Kaže se "pogreška"! To nije novokomponovana hrvatska reč. Malo više obrazovanja umesto paranoje!

Љубисав

12.09.2018. 00:26

@Dejan - Дејане, "погрешка" је исправна реч и није хрватска, али је хрватска употреба глагола "требати" у Вашој последњој реченици. Не каже се "Ова реч би требала.... " (тако би писали Хрвати), него "Ова реч би ТРЕБАЛО... И Вама су потребне степенице...

paranoid

12.09.2018. 07:36

niko nije skontao da ovo ima dvostruku funkciju? ukoliko đaci 'uspješno riješe' zadatak, ići će desnom stranom, a na taj način će se smanjiti gužva i sudaranje na stepeništu.

Иван

12.09.2018. 08:45

Имао сам утисак да може да се користи и "самном" као што се користи "са мном". Највећи проблем је што правила нису уједињена. Некад је правилно било "последњи", сад и "задњи" може да се користи као исто значење.

ћирилица побеђује

12.09.2018. 12:30

"Србски" и "српски" би требало да буду дублет, постоје добри разлози за то.