Veliki bački kanal čist za 30 meseci

Zoran RAJIĆ

21. 11. 2017. u 07:42

Велики бачки канал чист за 30 месеци

Čišćenje VBK uz međunarodnu pomoć

Skupština APV podstakla optimizam da će najzagađeniji vodotok biti saniran. Evropska komisija bi trebalo da odobri sredstva do Nove godine

ODLUKA Skupštine Vojvodine podstakla je optimizam da je čišćenje Velikog bačkog kanala (VBK) u opštinama Kula i Vrbas konačno na vidiku. Pokrajinski parlament je prošlog meseca prihvatio predlog Odbora za životnu sredinu da se izradi prostorni plan područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije VBK od ušća u kanal Bečej - Bogojevo do hidročvora Vrbas. Revitalizacija VBK na deonici Crvenka - Kula - Vrbas, dugoj 18,5 kilometara, koju je Norveški institut za istraživanje voda označio kao najzagađeniji vodotok u Evropi, ušla je i u nacionalni prioritet za međunarodnu pomoć. Sa projektom remedijacije VBK Ministarstvo zaštite životne sredine uključilo se u trku za donacije iz programskog fonda EU.

Pročitajte još: Opet zatrovan bački kanal?

- Pozitivni odgovor Evropske komisije u Briselu, koji se očekuje do Nove godine, obezbedio bi finansiranje celokupne dokumentacije, neophodne za raspisivanje tendera, a potom i dobijanje glavnog novca za čišćenje VBK najboljom dostupnom tehnologijom - ističe predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac, koji je učestvovao u radu Odbora za zaštitu životne sredine APV, po čijoj je preporuci Vlada Vojvodine izdvojila 18 miliona dinara za izradu plana čišćenja VBK.

Đurđevac je naveo da bi, ako EU odobri očekivanu pomoć, kanal mogao, prema proceni Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, da bude čist za 30 meseci! Iz zagađene deonice treba izvući 400.000 kubnih metara otrovnog mulja. Za donaciju iz evropskog fonda konkuriše se idejnim rešenjem čišćenja VBK, čiji je autor prof. dr Boža Dalmacija, direktor Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF u Novom Sadu.

ANKETA VRBASKI ekolozi su nedavno sproveli anketu među sugrađanima o mogućnosti da se agonija VBK konačno prekine. Polovina anketiranih odgovorila je da ne veruje da će kanal biti očišćen, a kao razloge naveli su nedostatak novca i političke volje, kao i moćne zagađivače.

- Izvađeni mulj bi se odložio na tri lokaliteta u Vrbasu. Trećina sedimenta može se deponovati bez tretmana, dok se ostatak mora tretirati pri odlaganju. Jedna trećina je izuzetno toksična i mora se primeniti poseban tretman - naznačio je profesor Dalmacija.

Đurđevac naglašava da će EU, ukoliko prihvati da očisti VBK, napraviti generalni projekat, kojem će prethoditi nova istraživanja i snimanja kanalske vode, kako bi se sačinila studija izvodljivosti i opravdanosti tog posla, kao i uticaja na životnu sredinu. Prema rečima prof. dr Dejana Krčmara sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine novosadskog PMF, gotovo polovina od 400.000 kubika sedimenta u VBK je visoko zagađena, pa su potrebne posebne mere zaštite prilikom deponovanja tog mulja.

ROK STALNO PRODUŽAVAN

MINISTARSTVO životne sredine je 2007. formiralo Radnu grupu za konačno rešavanje zagađenja i čišćenja VBK. Prethodne vlasti su najavljivale da će kanal, uz prethodnu izgradnju magistralnog kolektora i centralnog prečistača otpadnih voda, biti očišćen do 2010. godine, ali je rok stalno produžavan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Житељ Врбаса

21.11.2017. 09:17

Шта им вреди то, што ће очистити канал до Врбаса, ако ће га сомборска, Црвеначка и кулска привреда, (сада у мањем обиму, због погашених фирми) загађивати Бегејцом, а Свињогојство, Шећерана, Карнекс и Витал из Врбаса, ако у њега буду и даље испуштали Отпадне Воде?!

жоДра

21.11.2017. 23:12

@Житељ Врбаса - Канал треба да се чисти низводно од Врбаса, узводно је канал чист. Пре тога је потребно завршити пречистач и све загађиваче прикључити на њега или их обавезати да изграде и користе своје.

Житељ Врбаса

21.11.2017. 09:21

Да подсетим, Канал у Врбасу је чишћен, измуљиван у Пролеће 2000-те, године и у то време се било појавило близу 90, случајева Менингитиса у нашем Граду?! Ни један од чланова посаде, који су чистили Врбашки Канал, није у животу, бар тако причају да су сви били оболели од Канцера?.