SUSRETI sa Tijanom Dapčević uvek nose vedrinu i dobru energiju. Ma koliko bili užurbani i munjeviti, u prolazu ili u pauzi između pesama, iza svakog ostaje dovoljno smeha da ostatak dana bude potpun. I to je, verovatno, jedna od njenih najvažnijih osobina.

Taj reset koji pruža ljudima na svakom koraku. Prisustvom, humorom, rečima, pesmama, emocijama. Kilometri karijere i života je nisu promenili. Samo su njenoj prirodi dali lepu zrelost, njenom violončelu posebnu simfoniju, a godinama ostvarenost.

Kilometri koji su pred njom donose važne korake o kojima govori za Novosti Online, najavljujući nove note i nove reči, sigurno dovoljno autentične, jer, kako kaže, sa muzikom nikada ne pregovara. U tome je, verovatno, i najvažniji odraz njene doslednosti, u svakom smislu.

* Kada sagledate dosadašnje kilometre svog života i karijere, šta je ono najbitnije što ih je obeležilo, a zbog čega ste srećni, nasmejani, svoji?

Ja sam od onih koji veruju da je sve što ti se dešava važno i znam da je svaki “metar” mog dosadašnjeg puta uticao na to da danas budem i srećna, i nasmejana, i svoja. Doduše, mnogo toga dolazi iz kuće, a ja sam vaspitavana tako da stvarno uvek budem ono što jesam, da se ne foliram i da radim ono što me ispunajva i čini srećnom. Naravno da je rođenje deteta najvažniji događaj za mene, ali bilo je i te kako drugih velikih događaja, i privatnih i poslovnih, koji su doprineli da danas budem to što jesam.

Tijana Dapčević / foto: Andreja Damnjanović

* Koje putokaze ste oduvek pratili i pratićete zauvek?

Zauvek ću pratiti putokaze koje izgovara ona “teta” iz moje GPS navigacije. Šalim se, naravno, ali stvarno ne umem da se snađem bez tog divnog izuma. Pratim uvek sebe i svoju intuiciju, radim onako kako osećam i mislim da treba, jer je tako najbolje, bez obzira na sam ishod.

* Kakvi kilometri su pred vama, kako u muzici, tako i u privatnom životu?

Što se muzičkih kilometara tiče, u pripremi je nešto novo, a kad to kažem, ne mislim samo novo od mene, nego nešto skroz drugačije. Vreme je za nove note na ovim prostorima. To je sve što, trenutno, smem da kažem. Privatno se, kao i svaki roditelj, pripremam za početak nove školske godine, jer do kraja raspusta nije ostalo još mnogo vremena, nažalost.

Tijana Dapčević / foto: Andreja Damnjanović

* Muzička scena se u potpunosti promenila u odnosu na period kada ste vi počeli. Ipak, ne odstupate od svoje muzike, puteva i emocija. Postoji li cena za doslednost?

Naravno da postoji cena za doslednost, a plaća se strpljenjem i bitkom protiv “autotjuna”. Normalno je da se s vremenom sve menja, pa tako i muzika, ali baš zato što se nije promenila samo muzika, nego i ceo sistem vrednosti, verujem da svi oni koji su ostali dosledni sebi, a tu mislim na sve ljude, ne samo na muzičare, plaćaju cenu. Ipak, uvek ponavljam da pod ovim nebom ima mesta za sve i da svako ko svoj posao radi dobro ne treba da brine za sebe.

* U čemu ste oduvek bili i ostaćete stepski vuk?

Nisam ja stepski vuk, ja sam vanzemaljac koji se super uklopio ovde, jer baš mnogo voli ljude.

* Kada naiđu trenuci tuge, koju kompoziciju svirate na violončelu, a da jeste najpribližnija vašem senzibilitetu?

Ne postoji samo jedna, određena kompozicija koju uvek sviram. Sve zavisi od toga kako se, u datom trenutku, osećam. Obično su to skale i Bahove svite, a ponekad i sama nešto iskomponujem. Sa muzikom nikad ne pregovaram već pustim da sama izlazi iz mene - tako je najrečitija.

* Šta pesma Proud predstavlja u vašem životu i vašem srcu?

Odgovor na ovo pitanje bi mogao da potraje danima, ali ta pesma je posebna i ne znam nikoga kome, tokom slušanja pesme, suze nisu krenule pre bilo kakvih reči. Pesma “Proud” je sve ono što smo mi, što želimo da budemo, što želimo za sebe i svoju decu. I muzika i tekst su napisani tako da bi sve ostale reči bile suvišne. Za mene ova pesma znači i beskrajan ponos na moju sestru, koja je sebe i svoju zemlju predstavila Evropi u najboljem mogućem svetlu, što pokazuje i prvo mesto po glasovima žirija svih zemalja koje su učestvovale.

Tijana Dapčević / foto: Toni Pavlov

* Vaša najnovija balada Nikad nisam nosi mnogo simbolike. Šta je neostvarena želja ili cilj koji želite da postignete?

Pesma “Nikad nisam” je urađena u sklopu istoimenog romana Vesne Dedić, čiju svaku novu knjigu prati i određena pesma. Vesna je napisala divnu ljubavnu priču i sigurna sam da će se njenim čitaocima dopasti, jer je ostala dosledna sebi i svom stilu pisanja, apropo one doslednosti koju smo spominjali malopre. Moja neostvarena želja je da zaigram u nekom filmu i dobijem Oskara, ali ima vremena, nikad nije kasno za Oskara.

* Šta dovodi do prezira, a šta ostaje posle njega?

Nikada mi se nije desilo da prezirem nekoga i verujem da nikada i neću, ni da mrzim, a kamoli prezirem nekoga. Dešavalo mi se da budem ljuta na sebe zbog nečega, ali mržnju ili prezir, zaista, ne osećam ni prema kome, tako da bi na ovo pitanje, možda, bolji odgovor mogao da vam da Aleksandar Delić, autor teksta za tu pesmu, mada verujem da je njena poruka, svakako, jasna.


Tijana i Tamara Todevska (Zlatna bubamara)

* Šta je najbolji reset u životu?

Ljubav je najbolji reset. Muzika je reset, ali ona muzika koja te odvede u drugu galaksiju, dok je slušaš. Reset su porodica i prijatelji, ali onih nekoliko prijatelja, koji ti prvi padnu na pamet kad ih nabrajaš prstima jedne ruke. Reset ume da bude i odlazak u pozorište ili bioskop, kokice u bioskopu, veče uz knjigu ili nova epizoda serije. Igranje društvenih igara sa decom ili bilo šta sa decom - sve sa njima je reset. Leptirići u stomaku kad vidim Milana, iako ove godine slavimo dvadeset godina braka. Reset je sve što sami odaberete da to bude.

* Osmeh je oduvek vaš zaštitni znak. Iskren, spontan, srdačan. Čime ga čuvate?

Čuvam ga tako što pazim na sebe i ne dozvoljavam da mi svaka sitnica poremeti dan. Recimo, gužve u saobraćaju umeju da budu frustrirajuće, ali onda skapiraš da ne možeš ništa da promeniš, pa lepo pustiš omiljenu pesmu i pevaš. Osim ako si u kružnom toku na Slaviji, onda nikako ne pevaš, tad bi bilo dobro i da ne dišeš, dok ne prođeš raskrsnicu.

Dapčevići - Tenerife

* Koji su najlepši i nezaboravni trenuci ovog i svakog leta?

Vreme provedeno sa porodicom i prijateljima. Tradicionalno letujemo u jednom malom mestu u Grčkoj, zajedno sa prijateljima, tako da svi uživamo jer Vuk ima svoje društvo, Milan i ja svoje, sve je bezbedno za decu i onda to bude odmor u pravom smislu te reči. Najlepši trenuci su uvek, ne samo tokom leta, već i inače, vreme koje provodite sa onima koje volite, jer to je nešto nezamenljivo i nemerljivo. Zato nam često i ponavljaju da treba da radimo posao koji volimo i sa ljudima koji nam prijaju, da bi se ti trenuci “doselili” i na radna mesta. Sreća je stvar izbora, ali taj izbor se lakše donese kad su oko tebe pravi ljudi.

* Šta nam donose naredni kilometri u vašoj karijeri?

Kao što sam već spomenula, trenutno radim na nekoliko novih stvari, ali ne bih o nijma mnogo da pričam, dok sve ne bude gotovo. Osim muzike, počinjem da radim i na svojoj knjizi, koju pišem zajedno sa svojom drugaricom, ali ni o tome neću ništa unapred da govorim, jer nije u pitanju klasična, biografska knjiga, nego nešto potpuno drugačije, o čemu već dugo razmišljamo i potrudićemo se da svi ti “kilometri”, kako ih nazivate, budu uživanje.