PRIZNAJTE KOSOVO ILI NIŠTA OD EU: Stav nemačkog diplomate - besmislen

D. R. ĐORĐEVIĆ

23. 10. 2020. u 07:30

PRIZNAJTE Kosovo ili od članstva u Evropskoj uniji nema ništa. Ovo je suština ultimativne poruke koju je Beogradu preksinoć poslao nemački ambasador pri UN Kristof Hojzgen, na video-sednici Saveta bezbednosti na kojoj se razmatrala situacija na Kosmetu u prethodnih šest meseci.

ПРИЗНАЈТЕ КОСОВО ИЛИ НИШТА ОД ЕУ: Став немачког дипломате - бесмислен

Foto arhiva

- Kampanjom otpriznavanja Kosova naši srpski prijatelji pucaju sami sebi u nogu, jer ako iskreno žele da budu primljeni u Evropsku uniju, treba da rade na priznavanju Kosova, kao i da ga priznaju sami - rekao je Hojzgen.

Pomenuti diplomata bio je spoljnopolitički savetnik kancelarke Angele Merkel, a u prištinskim medijima početkom godine "kandidovan" je za predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, ali je na to mesto postavljen slovački diplomata Miroslav Lajčak.

Da li je Hojzgenova poruka Srbiji, izneta bez diplomatskih oblandi, stanovište sa kojim je saglasna cela Unija ili možda nagoveštaj da će to postati zvanična politika EU?

KOSNET NIJE DEMANTOVAN

POZICIJU SAD po pitanju budućih odnosa Beograda i Prištine, prošle nedelje izneo je američki ambasador u Prištini na KiM Filip Kosnet, posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom, poručivši da će "Unija i SAD zajedno raditi na postizanju normalizacije i uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije". Iako je u prvom planu izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela ekonomija, on ovo Kosnetovo isticanje uzajamnog priznavanja nije demantovao.

Foto arhiva

Saradnica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže nam da stav koji je izneo ambasador Hojzgen ne može da bude stav EU, jer pet njenih članica nije priznalo "Kosovo", zbog čega se i insistira na dijalogu sa Prištinom:

- U pregovaračkom poglavlju 35 stoji da treba da normalizujemo odnose sa Prištinom do ulaska u EU i tu ne stoji da normalizacija znači priznavanje Kosova. To što smo čuli od Hojzgena je stav Berlina i mnogih drugih unutar EU. Ali, pošto EU funkcioniše na principu konsenzusa, sve dok postoji ovakav stav pet zemalja, ili makar jedne ili dve, to neće biti uslov EU.

Saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević kaže, za "Novosti", da je stav nemačkog diplomate - besmislen, a da je preporuka da Srbija treba sama da lobira za nova priznavanja Kosova - apsurdna:

- Čemu onda služe pregovori o pravno obavezujućem sporazumu? Neka se kaže: nećete ući u EU bez priznavanja "Kosova" i tačka. To je stav nemačkog ambasadora koji nije razumeo zašto se vode pregovori o sveobuhvatnom sporazumu, a vode se jer sporazum nije definisan.

Nemačka je, kaže Zečević, oduvek bila na tom stanovištu, ali je upravo nepostojanje jedinstva unutar EU uzrokovalo ovaj drugačiji pristup.

- Nemcima je u interesu da Srbija bude što manja na Balkanu sa malim brojem stanovniika, a ekonomski razvijena. Da li će tu projekciju nametnuti celoj EU, videćemo. To zavisi i od američke pozicije i predstojećih izbora u SAD. Simptomatično je da Nemačka zauzima stav protiv kompromisnog rešenja i odobrava samo ono koje odgovara Albancima - ocenjuje naš sagovornik.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (16)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni