PRIZNAJTE KOSOVO ILI NIŠTA OD EU: Stav nemačkog diplomate - besmislen

D. R. ĐORĐEVIĆ

23. 10. 2020. u 07:30

ПРИЗНАЈТЕ КОСОВО ИЛИ НИШТА ОД ЕУ: Став немачког дипломате - бесмислен

Foto arhiva

PRIZNAJTE Kosovo ili od članstva u Evropskoj uniji nema ništa. Ovo je suština ultimativne poruke koju je Beogradu preksinoć poslao nemački ambasador pri UN Kristof Hojzgen, na video-sednici Saveta bezbednosti na kojoj se razmatrala situacija na Kosmetu u prethodnih šest meseci.

- Kampanjom otpriznavanja Kosova naši srpski prijatelji pucaju sami sebi u nogu, jer ako iskreno žele da budu primljeni u Evropsku uniju, treba da rade na priznavanju Kosova, kao i da ga priznaju sami - rekao je Hojzgen.

Pomenuti diplomata bio je spoljnopolitički savetnik kancelarke Angele Merkel, a u prištinskim medijima početkom godine "kandidovan" je za predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, ali je na to mesto postavljen slovački diplomata Miroslav Lajčak.

Da li je Hojzgenova poruka Srbiji, izneta bez diplomatskih oblandi, stanovište sa kojim je saglasna cela Unija ili možda nagoveštaj da će to postati zvanična politika EU?

KOSNET NIJE DEMANTOVAN

POZICIJU SAD po pitanju budućih odnosa Beograda i Prištine, prošle nedelje izneo je američki ambasador u Prištini na KiM Filip Kosnet, posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom, poručivši da će "Unija i SAD zajedno raditi na postizanju normalizacije i uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije". Iako je u prvom planu izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela ekonomija, on ovo Kosnetovo isticanje uzajamnog priznavanja nije demantovao.

Foto arhiva

Saradnica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže nam da stav koji je izneo ambasador Hojzgen ne može da bude stav EU, jer pet njenih članica nije priznalo "Kosovo", zbog čega se i insistira na dijalogu sa Prištinom:

- U pregovaračkom poglavlju 35 stoji da treba da normalizujemo odnose sa Prištinom do ulaska u EU i tu ne stoji da normalizacija znači priznavanje Kosova. To što smo čuli od Hojzgena je stav Berlina i mnogih drugih unutar EU. Ali, pošto EU funkcioniše na principu konsenzusa, sve dok postoji ovakav stav pet zemalja, ili makar jedne ili dve, to neće biti uslov EU.

Saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević kaže, za "Novosti", da je stav nemačkog diplomate - besmislen, a da je preporuka da Srbija treba sama da lobira za nova priznavanja Kosova - apsurdna:

- Čemu onda služe pregovori o pravno obavezujućem sporazumu? Neka se kaže: nećete ući u EU bez priznavanja "Kosova" i tačka. To je stav nemačkog ambasadora koji nije razumeo zašto se vode pregovori o sveobuhvatnom sporazumu, a vode se jer sporazum nije definisan.

Nemačka je, kaže Zečević, oduvek bila na tom stanovištu, ali je upravo nepostojanje jedinstva unutar EU uzrokovalo ovaj drugačiji pristup.

- Nemcima je u interesu da Srbija bude što manja na Balkanu sa malim brojem stanovniika, a ekonomski razvijena. Da li će tu projekciju nametnuti celoj EU, videćemo. To zavisi i od američke pozicije i predstojećih izbora u SAD. Simptomatično je da Nemačka zauzima stav protiv kompromisnog rešenja i odobrava samo ono koje odgovara Albancima - ocenjuje naš sagovornik.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

buki

23.10.2020. 09:09

Valjda ćemo nekad ekonomski dovoljno ojačati da možemo i Nemcima da kažemo istinu, kako NIKAD nećemo priznati nezavisnost KiM, pa makar zatvorili sve svoje fabrike na prostoru Srbije.

seljak

23.10.2020. 09:57

Онда ништа од ЕУ. Сам имате ви други проблем.Вама је Србија потребна бар колико и ви Србији. Ако ништа онда да спречите неконтролисан уплив Русије и Кине на ове просторе. Празна претња.

Radisa Ristic

23.10.2020. 09:58

Viste uvek bili i bicete najveci neprijatelji Srbije.Odakle vama Nemcima uopste pravo da trazite od Srbije da prizna Kosovo i odreknese svoje teritorije. Zeli ponovo da nanese zlo Srpskom narodu.

Varto Marx

24.10.2020. 11:57

Nista drugo se nemoze se ocekivsti od Njemacke vlade. Boli njih cosak za Srbiju i Kosmet, da bilo bi realnije da suti i ne provocira. Dobro zna Berlín da Srbija nikada nece priznati Kosmet, to vec znaju od samog pocetka, da hocete silom da oduzmete Srpsku svijetinju, malo morgen.