Švajcarski list "Tages-Anzeiger" objavio je veliki članak o situaciji u Hrvatskoj u kojem se ističe da u toj zemlji državni vrh "umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine".


"Tages-Anzeiger" piše da se u "ovoj članici EU sve više događaju napadi na Srbe" te citira bivšeg premijera i sadašnjeg predsedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe spomenuo i reč "terorizam" i upozorio na "kulturu nasilja" u hrvatskom društvu.


List navodi nekoliko slučajeva napada na građane Hrvatske srpske nacionalnosti, poput demoliranja kafića i premlaćivanja gostiju koji su gledali fudbalsku utakmicu, kamenovanja kuća povratnika i napada na ugostitelja koji je odbio da pusti pesme Marka Perkovića Tompsona, "koji važi za barda mržnje" i koji "u svojim pesmama širi desničarske stavove". List podseća na to da je Tompson imao problema sa švajcarskim vlastima kada je pokušao da nastupi u toj zemlji i da su mu 2009. čak zabranili ulazak u zemlju.

PROČITAJTE JOŠ: Nemački radio: U Hrvatskoj se ustaše rehabilituju, a za Srbe nema mesta; Tamo vlada klima mržnje i zastrašivanja


"Naročito je problematična tišina predsednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je za državnu televiziju HRT izjavila da nije njen posao da komentariše dnevnu politiku i da ne želi povećavati podele u društvu kada je konačno pitana za napade na Srbe", piše list.


"Kolinda želi biti ponovo izabrana na funkciju predsednice te se zato umiljava nacionalistima, što zapravo i dovodi do raskola u hrvatskom narodu", smatra "Tages-Anzeiger."


Dodaju sa zgražavanjem da je Kolinda tokom obeležavanja godišnjice Oluje izjavila da je 1995. i sama htela da uzme pušku u ruke i ide u rat.


Navodi se kako se u Hrvatskoj u javnosti često može čuti ustaški pozdrav "Za dom spremni" te da se prikazuju filmovi koji umanjuju broj žrtava i zločinački karakter Jasenovca, kao i cele NDH. Kada je poslanik srpske manjine Milorad Pupovac stanje u Hrvatskoj uporedio s onim u NDH, premijer Andrej Plenković je to opisao neprimerenim i osudio, dok je predsednica Grabar-Kitarović još oštrije napala Pupovca.


PROČITAJTE JOŠ: USTAŠE DEFILUJU SPLITOM: Grmoglasni pokliči „Za dom spremni“ opet u Hrvatskoj (VIDEO)


"Tages-Anzeiger" piše da "rašireni nacionalizam kod mnogih Srba izaziva strah" te navodi još primera napada na Srbe, poput potere za vaterpolistima iz Srbije na splitskoj Rivi.


"Sramotnu ulogu u svemu igra i Katolička crkva. Ona propagira revanšizam, njeni sveštenici i održavaju mise u čast ustaških zločinaca, a profašističke knjige se često predstavljaju u crkvenim prostorima", piše list.


Na kraju "Tages-Anzeiger" konstatuje kako je "s obzirom na talas nasilja šokantna neoglašavanje visokopozicioniranih političara Evropske unije" te navodi kao smešnu izjavu buduće predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen koja je Hrvatsku opisala kao "uzor drugim zemljama".

(Index.hr)