ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


CRNOKOŠULjAŠI su u sredu, na dan osnivanja zločinačke NDH, uz gromoglasno uzvikivanje zabranjenog ustaškog pozdrava "Za dom spremni", prodefilovali ulicama Splita, a kod spomenika pripadnicima HOS-a bivši zapovednik Marko Skejo osuo je paljbu na antifašiste.

- Nama je priznat status branitelja i u grbu HOS-a je poklič "Za dom spremni", ali uprkos toj činjenici svakodnevno nas pljuju antifašisti - poručio je penzionisani pukovnik koji je poznat po veličanju ustaštva. - Mi se klanjamo junacima koji su dali svoje živote jer su bili za dom spremni. Ubili su ih zločinci koji su nosili crvenu zvezdu, a sada nas i dalje napadaju ti ljubitelji zloglasne zvezde.

U Splitu se uzvikivalo da je Tito zločinac i da nije u redu da se oni koji su išli u rat sa krstom oko vrata smatraju fašistima.

- Onima kojima HOS smeta možemo da poručimo da su 1991. godine uz poklič "Za dom spremni" branili Hrvatsku od agresorske JNA - rekao je Skejo uz spomenik HOS-u i jedinici koja nosi naziv Rafael Boban, po ustaškom zločincu iz vremena NDH.

Na okupljanju je bio i katolički sveštenik Mate Munitić, koji se pridružio ustaškom skandiranju uz "opravdanje" da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav.


Marko Skejo

Skup je obezbeđivala policija, a na njemu su bili i predstavnici Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Nešto kasnije policijska uprava Splita je saopštila da će sprovesti istragu zbog skandiranja "Za dom spremni".

Već nekoliko godina se ponavljala ista slika, ali niko nije zbog toga odgovarao na sudu. Tako je recimo 2017. godine policija prijavila nekoliko osoba zbog uzvikivanja istog ustaškog pokliča na dan osnivanja NDH, ali je splitski prekršajni sud sve njih oslobodio uz obrazloženje da nisu remetili javni red i mir.


"ZLOGLASNI" DATUM

SKUP u Splitu prijavljen je policiji koja je dala dozvolu da se održi baš 10. aprila, na dan kada je 1941. godine osnovana zloglasna Nezavisna Država Hrvatska. Formacija HOS-a osnovana je 2. novembra, ali bivši pripadnici te jedinice odlučili su da proslave godišnjicu baš na dan NDH.