DROBNjACI NE DAJU SVETINjU: Raskolnik Dedeić bi da im otme crkvu

V. Kadić

ponedeljak, 01. 04. 2019. u 07:28

ДРОБЊАЦИ НЕ ДАЈУ СВЕТИЊУ: Расколник Дедеић би да им отме цркву

Meštani sela Dubrovsko

Najava Dedeićevih pristalica da će oteti Crkvu Sv. Georgija okupila vernike u Dubrovsku. Pravoslavni hram je vlasništvo Eparhije budimljansko-nikšićke SPC

MIRNO je bilo u nedelju u drobnjačkom selu Dubrovsko, ispred Crkve Svetog Georgija kod koje su se sabrali brojni žitelji ovog lepog kraja, ali i njihovi bratstvenici i prijatelji iz drugih delova Crne Gore. Brigu je podigla najava grupice njihovih rođaka i plemenika okuljenih oko raskolnika Miraša Dedeića, da će "oteti" svoju, seosku crkvu čiji preci su je obnovili daleke 1873. godine na temeljima starog hrama. Pod njenim svodovima obavljala su se nekada venčanja i krštenja, a "daće Bog da tako bude i u vremenima koja dolaze".

Pročitajte još: VARTOLOMEJ PROTIV MIRAŠA: Dedeić razoružan o navodnoj “autokefalnosti CPC”

U nedelju je iguman manastira Bijela Isaija Krgović služio svetu liturgiju, nakon koje su vernici primili svetu tajnu pričešća. Protojerej Velimir Jovović se potom obratio okupljenima i kazao da se narod sabrao da iskaže ljubav prema svojoj najsvetijoj veri i Crkvi pravoslavnoj.

- Na drugom kraju sela podaleko od ove svetinje, nalazi se političko uskogrudo okupljanje onih koji su u suprotnosti sa samim sobom. Blagosloveni skup u Crkvi Svetog Georgija u Dubrovsku, obećava i nagoveštava obnovu ove svetinje - kazao je Jovović.

Nedavno je nekoliko Božovića poručilo da će da "otmu" seosku crkvu, koja po njihovom mišljenju ne pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, već selu i kanonski nepriznatoj CPC, najavljujući čak i tužbu! To je izazvalo bes ovog ponositog kraja, pa i onih Božovića koji slede tradiciju svojih predaka da sveću pale pod ikonom duhovnog zaštitnika Svetog Đorđa.

Pročitajte još: SKANDAL NA PREVLACI: Bagerima hoće da poruše Krstionicu

- Hram je za sve otvoren, ali ne za lažno Miraševo sveštenstvo - poručio je vladika Joanikije.

ZAŠTITA IZ Crkvenog odbora poručuju da će se sve zakonske mere zaštite hrama i sveštenika biti preduzete u cilju očuvanja mira među ljudima i prava na ispoljavanje verskih potreba.

Crkveni odbor je još ranije podsetio da je hram vlasništvo Eparhije budimljansko-nikšićke SPC.

- Vekovima unazad se na našoj durmitorskoj strani složno služilo Bogu. Časna prošlost drobnjačkog plemena počiva na teokratskim temeljima. Crkva Božja i naš hram otvoreni su za sve dobronamerne ljude koji deluju u skladu sa pravilima pristojnog ponašanja, bogoslužbenog poretka i kanonima majke Crkve - navodi se između ostalog u saopštenju Crkvenog odbora, koje je potpisao predsednik Miljan Ćeranić. - Pojedini ljudi koji se predstavljaju kao meštani sela, mogu, po svim normama, nastupati samo u svoje ime i mogu osvetlati ili obrukati samo svoj obraz. Oni nemaju niti odluku, niti mandat, da istupaju u ime bratstva Božovića. Osobito je gruba izrečena neistina da će u ime bratstava Pekovića, Pićurića, Golubovića i Ćeranića biti potpisnika u prilog sramnom pokušaju da se slavna svetosavska tradicija Drobnjaka svede na latiničnu izneveru predaka i potomala. Jednako pravo na duhovno nasleđe našeg mesta imaju porodice Đurković, Đurđić, Glomazić i Malović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

тлн

01.04.2019. 10:46

СВЕ цркве припадају искључиво Српском народу, тј Србима!!! Не припада то ни Србији ни ЦГ, нити Републици Српској, нити Марашу, нити Иринеју, него Српском народу у цјелини, то треба да буде јасно свима!!!

Шатор

02.04.2019. 11:49

Али они више нису Срби. Они су постали проклетници. Само да наша браћа у ЦГ издрже, на великом су искушењу.