Nemački mamac novim radnicima

I. STANOJEVIĆ

21. 11. 2018. u 14:15

Немачки мамац новим радницима

Foto Germany Porsche Panamera

Novi propis o zapošljavanju stranaca bolji za državljane zemalja van Evropske unije. Prednost ubuduće neće kao do sada imati "domaćini", niti građani Unije

NOVI nemački zakon o "uvozu" radne snage iz inostranstva mogao bi da startuje već početkom naredne godine. Nacrt koji je, posle dugog i mučnog pregovaranja, dogovoren unutar vladajuće koalicije demohrišćana i socijaldemokrata u Berlinu - donosi mnogobrojne olakšice za zapošljavanje državljana zemalja van EU.

Pročitajte još: Nemačkoj fale radnici iako stranci žele da ostanu

Osnovna novina u odnosu na ranije je u tome da prednost prilikom zapošljavanja više neće imati Nemci, ni građani EU. Praktično, u Nemačkoj će, ubuduće, moći da radi svako ko ima kvalifikaciju traženu za određeno radno mesto i ugovor sa poslodavcem. Prema pisanju nemačke štampe, više se neće utvrđivati može li se to radno mesto popuniti domaćim ili kadrom iz EU, pre nego što se strancu odobre papiri za nesmetani boravak i rad u Nemačkoj.

Pročitajte još: NEMAČKE KOMPANIJE ZABRINUTE: Očekuju eskalaciju trgovinskog rata imeđu Evrope i SAD

Osim toga, ukida se i lista takozvanih graničnih radnih profila koji se moraju "popuniti" nemačkim, ili državljanima EU. Nacrt takođe predviđa da se svakom ko ima određenu kvalifikaciju odobri oročeno vreme koje će moći da provede u Nemačkoj u potrazi za poslom. Posle toga, strancu bi bilo omogućeno da svoj boravak dodatno produži ukoliko mu je potrebna dodatna kvalifikacija. Ovo pravilo važilo bi samo na probno vreme od pet godina, a potom bi se o njemu ponovo odlučivalo. Vlada kancelarke Angele Merkel, o nacrtu zakona, odlučivaće 19. decembra.

SAD SU SVI DOBRODOŠLI

U KORENU novog zakona stoji manjak radne snage u mnogim regionima Nemačke i zahtev federalnog ministarstva privrede da se konačno preduzmu efikasne mere. Akcenat se stavlja na zaposlene iz zemalja van EU, a sada je dodatno pažnja usmerena na radnike koji imaju samo jednu kvalifikaciju kao što su recimo zanatlije, ili niskokvalifikovani radnici, jer su mogući kandidati sa širim obrazovanjem i ranije relativno lako dolazili do radne dozvole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Paravan za sta?

21.11.2018. 17:18

Pitanje je šta stvarno stoji iza toga? I drugo pitanje, hoće li zaposliti imigrante, ili će oni i dalje sedeti po parkovima i barovima, i ziveti na račun onih koji rade?

r

21.11.2018. 18:40

Treba im jos jeftinija radna snaga za niskokvalitetne poslove. Bice tu cistaca, viljuskarista.....sa diplomas fakulteta