MASAKR NA KRIMU: Rešetao đake zbog raskida s devojkom (FOTO/VIDEO)

Branko Vlahović

17. 10. 2018. u 11:57

МАСАКР НА КРИМУ: Решетао ђаке због раскида с девојком (ФОТО/ВИДЕО)

AP Photo

Učenik četvrtog razreda koledža u Kerču na Krimu izvršio masakr pa presudio sebi. Vladislav Rosljakov (18) iz automatske puške ubio 19 učenika i ranio 47 osoba

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

U politehničkom koledžu u gradu Kerč na Krimu u sredu u 11.25 učenik četvrte godine Vladislav Rosljakov (18) napravio je masakar pucajući u svoje vršnjake iz automatske puške. Očigledno psihički poremećeni mladić, ubio je 19 učenika i ranio najmanje 47 osoba.

Vladislav je išao po školskim hodnicima, ulazio u učionice i pucao na sve koji su se našli na njegovom putu. Kamera u školskom hodniku zabeležila je kako se na kraju ubio, na drugom spratu školske zgrade.

Posle prvih pucnjeva u školi je zavladala panika. Jedna od devojaka ispričala je kasnije da je videla kako je Vladislav ubio njenu drugaricu.

Očigledno pod šokom, direktorka kerčenskog politehničkog koledža Olga Grebenikova je sva uzbuđena pričala novinarima kako je to bio pravi teroristički akt, poput onog koji se dogodio u Severnoj Osetiji u gradu Beslanu kada su čečenski teroristi pobili u fiskulturnoj sali decu i njihove nastavnike.


Pročitajte još: JEZIVA SMRT: Poginuo Hrvat koji je učestvovao u neredima na derbiju, pregazila ga tri automobila!

- Čula se prvo eksplozija, a zatim je mladić počeo da puca iz puške na sve koji su bili ispred njega - kazala je direktorka.

Đaci tvrde da je eksplozija bila za vreme školskog odmora, prvo na prvom, a zatim i na drugom spratu. Đaci su u panici bežali iz škole, neki su preskakali dvorišnu ogradu.

Čim se raširila vest, mnogi su pomislili da se radi o terorističkom aktu. Počele su razne spekulacije i priče navodnih očevidaca o većem broju terorista.

Ali se kasnije ispostavilo da je krvoproliće napravio učenik te škole koga su poznavali mnogi. On je nedavno napunio 18 godina, postao je punoletan pa je dobio i licencu za oružje, osmog septembra 2018, i tada je nabavio veću količinu municije.

Vladislav je krenuo u politehnički koledž 2015. i specijalnost je trebalo da mu budu montaža i eksploatacija električnih uređaja u industrijskim i stambenim zgradama. Zajedno sa njim u odeljenju je bilo 24 učenika.

Istražni organi su već prekvalifikovali krivično delo i više se ono ne vodi kao teroristički akt nego kao "ubistvo više ljudi".

Pre početka masovnog ubijanja svojih kolega, Vladislav je napisao na društvenim mrežama "Najdraže ljude nosimo stalno sa sobom. U mislima. U sebi. U srcu". A 15. oktobra je postavio fotografiju svoje devojke i napisao "Volim te sunašce". Na osnovu toga istražitelji sumnjaju da je Vladislav mogao da krene u masakar zbog problema u odnosima sa voljenom devojkom.

fotografija sa sigurnosnih kamera u školi Foto KP. RU

Na društvenim mrežama Vladislav je sebe nazivao imenom "Vladislav Rajh". Navodno je bio poklonik Erika Harisa i Dilana Klibolda koji su ubili 13 đaka u jednoj američkoj školi.

TRODNEVNA ŽALOST

Na Krimu je proglašen trodnevna žalost. Zamenik ministra prosvete Rusije Andrej Nikolajev izjavio je da će narednih meseci u svim školskim ustanovama biti uvedene ozbiljnije mere bezbednosti.
"Za


Na des


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Деки

17.10.2018. 13:58

Дрште се украјинци, ако се испостави да је тероризам у питању.

Dymitr Ogonowski

17.10.2018. 15:16

@Деки - Mogucije da to je rad sluzba Porosenko ili sluzba nekih drzava od bande NATO.