U Hašanima podno Grmeča završava se dom slavnog pisca: Vaskrs kuće Branka Ćopića

S. M.

četvrtak, 30. 04. 2020. u 07:26

У Хашанима подно Грмеча завршава се дом славног писца: Васкрс куће Бранка Ћопића

Foto SRNA

Replika Ćopićeve kuće biće završena polovinom juna
VEĆ pet godina traje priča oko obnove rodne kuće slavnog pisca Branka Ćopića u njegovom rodnom selu Hašani podno Grmeča. Nakon što se u projekat obnove početkom ove godine uključila i Vlada Republike Srpske i obezbedila 100.000 maraka, ovaj posao se konačno privodi kraju. Replika Ćopićeve kuće biće završena polovinom juna.

- Piščev dom vaskrsava na temelju njegove autentične kuće u Hašanima. Ona će biti deo kompleksa u kome će biti i Čiča Trišin mlin, kao i adaptirani deo osnovne škole, gde će biti postavljena spomen-soba - kaže Mladen Kljajić, načelnik Krupe na Uni, koji nadgleda radove.

Ranije je zamišljeno da celina, kad sva tri dela budu završena, budu deo spomen-područja pod nazivom "Bašta sljezove boje".

Načelnik Kljajić ističe da je ovo veoma važan projekat za Republiku Srpsku, jer se stvaraju uslovi da u budućnosti rodno selo velikog pisca posećuju đaci i turisti.

- Cilj je da se organizuju i jednodnevne posete đaka iz cele Srpske i da se to nađe u nastavnim planovima - pojašnjava načelnik.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu u Vladi RS, kaže da je krajnji cilj oživeti rodno mesto slavnog pisca i da školsku decu, koja su se upoznala sa likovima iz dela Branka Ćopića, dovedu u njegov rodni kraj, u mesto gde su ti likovi imali svoje dogodovštine, da se deca sažive sa delom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije