Četiri decenije novosadski kulinar osvaja pehare,a sad je spreman za novi rekord: Nećko pravi talandaru za Ginisa

S. BAJIĆ

petak, 29. 11. 2019. u 08:16

Четири деценије новосадски кулинар осваја пехаре,а сад је спреман за нови рекорд: Нећко прави таландару за Гиниса

Foto S. Bajić

Nesvakidašnji poduhvat Nedžada Abdulovića, dvostrukog prvaka bivše Jugoslavije u kuvanju riblje čorbe i paprikaša

ISKUSTVO u pripremanju ribljih specijaliteta, sticano više od četiri decenije i potvrđeno sa pregršt šampionskih pehara, čuveni novosadski kulinar Nedžad Abdulović Nećko (66) namerava da pretoči u rekord za Ginisa.

Dvostruki prvak bivše Jugoslavije u kuvanju riblje čorbe i paprikaša, a sada penzioner, vođenje čardi u Bačkom Novom Selu i na novosadskom Ribarskom ostrvu je prepustio sinu Zvezdanu i posvetio se izradi najveće talandare na svetu.


PROČITAJTE JOŠ - Gurmanluk od "Ribarca"

- U toj svojevrsnoj preteči friteze, koja nekima služi i kao roštilj, za deset minuta ću moći da ispečem ribu i nahranim 3.000 ljudi - kaže Nećko. - Reč je o toni i 180 kilograma teškoj talandari, zapremine 1.860 litara, sa prečnikom od četiri metra i dubinom od 15 centimetara. Po mojoj zamisli, ideji i nacrtu, stručnu dokumentaciju su sačinili profesori Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Kad sve saberem, trošak će premašiti 800.000 dinara.

Pritom, talandara za Ginisa će biti na rasklapanje, sa sopstvenom dizalicom i pletenom, prohromskom grifovanom žicom, a zagrevaće je čak osam atestiranih gorionika koje će, zbog većeg pritiska, napajati rezervoar sa plinom.

- Izrađena je od prohroma i specijalnih metala, a po sredini, tamo gde će se rasklapati "napola", zbog lakšeg transporta je ugrađen bakar. Na njoj se radilo duže od mesec dana, a uskoro će biti i izložena na "Ribarcu" - objašnjava Abdulović.

Nećko kraj mesta gde će se nalaziti "rekorderka"

Tvorac talandare za Ginisa je izračunao i to da će u njoj za rekordno vreme moći da pripremi tonu girica, oko 900 kilograma pomfrita, kilometar kobasica...

- Stavljaćemo i sarme, u dva reda, ali još nismo izračunali koliko bi moglo da ih bude. Već smo dobili poziv da dogodine sa ovom talandarom učestvujemo na manifestacijama u Budimpešti, Baji i Segedinu, a zvali su i iz Bajmoka - zaključuje Nedžad Abdulović.

Foto S. Bajić