LJUBAV SRPKINJE I ALBANCA IZRODILA PORODIČNI BIZNIS: Nema hleba bez besanih noći

B. CARANOVIĆ

27. 09. 2019. u 18:02

Od zabranjene ljubavi Srpkinje ŽIvice i Albanca Fejze Demiraj izrastao posao koji traje već tri generacije

ЉУБАВ СРПКИЊЕ И АЛБАНЦА ИЗРОДИЛА ПОРОДИЧНИ БИЗНИС: Нема хлеба без бесаних ноћи

Fejza i Živica Demiraj / Foto D. Milovanović

Kada su Fejza (78) i Živica (69) Demiraj otvorili prvu pekaru u Stalaću 1978. godine, nisu ni sanjali da će mala proizvodnja hleba prerasti u porodični posao. Da će četiri decenije kasnije, peć na drva na kojoj su ispekli prve vekne, postati mesto sa istorijom, koje okuplja sve članove i već tri generacije drži u slozi njihovu decu i unuke.

Pre više od 50 godina Živica Božić iz Rekovca pobegla je od kuće zbog ljubavi i udala se za Albanca Fejzu Demiraja. Porodica se žestoko protivila. Fejza je bio mladić iz Prizrena, bez novca i imovine, puki radnik u seoskoj pekari.

- Prvi hleb u svojoj pekari u Stalaću umesio sam 13. maja, na Dan milicije i od tada nisam stao - priča Fejza. - U iznajmljenoj baraci radili smo žena i ja, sa troje dece, po celu noć. Ložili, mesili, prodavali. Ništa nismo imali. Onda smo radom, znojem i besanim noćima sve ovo stekli.

NOĆNA SMENA FEJZINA pekara u Stalaću bila je prva koja je radila noću. Osamdesetih godina se za burek iz Kruševca posle večernjeg izlaska išlo u Stalać. U pekari kraj železničke stanice prodavalo se i po 100 tepsija, jer je bilo mnogo putnika koji su čekali svoj vozni red. Nekada je bilo devet pekara u Stalaću, a danas ih je mnogo više.

Kako je vreme prolazilo, a Živica i Fejza u slozi gradili svoju i budućnost potomcima, svima je bivalo jasno da im razlike sa kojima su se rodili, neće smetati za sreću i uspeh. Njihove dve ćerke Silvana i Nađa udale su se za momke iz okolnih sela, a sin Safet oženio se Kruševljankom Ninom.

- Kao što sam sa svoje 23 godine prihvatio očevu ponudu da nastavim posao koji je započeo, tako je i meni sin Emir (24) odgovorio na isto pitanje - govori Živičin i Fejzin sin Safet (42). - Danas nas dvojica, uz pomoć roditelja, sestara, zetova, vodimo pet pekara, a u tradicionalni posao svako od nas unosi nešto svoje.

U prizemlju porodične kuće Demiraja u Stalaću, smeštena je proizvodnja. Sve vrvi od posla od sedam uveče i traje do sledećeg jutra. Bez prestanka mesi se testo, mašine obrću, presuju, savijaju i izbacuju vekne, kiflice, pogačice, lepinje... Iz peći i furuna miriše čitave noći, a peciva se raznose pekarama u Ćićevac, Varvarin i Obrež.

Princip Demiraja je takav da nema gazdovanja dok radnici rade, već su svi od jutra do mraka, ili od večeri do jutra, sa rukama u brašnu i testu, za volanom, ili pultom pekara.

Deda Fejzin ljubimac unuk Emir, kažu, majstor je za pice i sladolede. Posećuje svetske festivale, seminare, donosi svetske novitete u Stalać. Nije mu teško da pravo iz škole, ili sa puta zasuče rukave i prione na posao. Baš kao što i baka Živica svakog dana ima svoje zaduženje da zamesi čuvene pite sirnjare, koje niko ne pravi bolje od nje.

Cela porodica brine o pet pekara

- Učio sam decu, a verujem da i oni tako govore svojoj, da su rad i disciplina najvažniji - kaže Fejza. - Upornost i trud sve pobeđuju i jedino tako se prevazilaze sukobi. Da je svako gledao u svoju kuću i svoj posao, ne bi bilo ni razdora, ni ratova. Učio sam ih da stečeno treba da se čuva. Tradicija

da se poštuje, da se ceni svaka mušterija i svaki komšija.

OD SRAMOTE DO PRESTIŽA

Gazda Fejza pamti da su prvi kupci hleb krili u kaputu, jer je bila velika sramota kupiti hleb, nemati svoj umešen.

- Pamtim i kada je beli hleb bio samo za bogate, a eto danas je "najomraženiji", a papreno se prodaju razni crni koje su nekada jeli najsiromašniji - priča nam Fejza. - Danas postoje mašine koje sve same rade, stotine vrsta različitih peciva, a opet je nekada bilo lakše biti pekar. Čini mi se manja muka znojenje pokraj stare peći, nego sada kada je sve na dugme i digitalizovano. Sada je toliko novih aditiva, boja, dodataka, kvasca, oblika, vrsta, a ne znaš hoće li se prodati.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Niko

27.09.2019. 18:10

Moze da prica ko sta hoce.. Ali niko ne pravi bolje testo od albanaca.. Da imam pare otvorio bi pekaru u sred Praga i bez razmiljanja tamo zaposlio celu albansku porodicu od dede do unuka i za godinu dana bi bila najbolja pekara u gradu

Србин Геџа

27.09.2019. 19:04

Оно што јест',јест'. Албанци заиста јесу најбољи пекари па и

Syam

27.09.2019. 19:06

Hvala vam na ovako lepom clanku. Ovo su lepi primeri I o njima treba upoznati svet ako nista bar za lepu inspiraciju

Драган П.

27.09.2019. 21:27

@Mirjana - Више није битно ни да су човек и жена...

predrag

27.09.2019. 20:52

@Лазарев Град - Tekst i tema bi bili super da nije situacija kakva je jer je teško odagnati sumnju da je tendenciozan i daje vjetar u leđa nekoj pol.opciji. Lično , tim ljudima , njihovoj djeci , njihovom biznisu od srca želim sve najbolje

xxxxx

27.09.2019. 20:35

Poznajem ih iz vidjenja jer sam vise puta kupovao bas u toj radnji. Ne mogu da tvrdin da su im proizvodi prvoklasni , ali , o njima sam uvek cuo sve najbolje.

ВЕЛИКИ ВУУ

27.09.2019. 21:01

Шта је с Албанцима и пекарством и посластичарством јаххахаххахахаххаха

Драган П.

27.09.2019. 21:28

@ВЕЛИКИ ВУУ - Они имају то, а шта ми имамо? Који је наш занат? Боље да не питам...

Dragan Ilic

28.09.2019. 00:28

Волео бих да читам о примеру где је Албанка побегла за Србина и да су негде на Космету, рецимо у Качанику изродили децу, отворили пекаре и живе нормалним животом као што ови живе у централној Србији. До сада такав случај се није десио, нажалост.