TOPLOTNI TALAS ŠIROM EVROPE: Evo šta čeka Španiju i Francusku

Tanjug

25. 06. 2019. u 14:04

U Evropu ove sedmice stiže ekstremni toplotni talas koji bi mogao da obori rekorde za jun, a izuzetno visoke temperature će pogoditi posebno zapadni deo kontinenta

ТОПЛОТНИ ТАЛАС ШИРОМ ЕВРОПЕ: Ево шта чека Шпанију и Француску

AP Photo

U Evropu ove sedmice stiže ekstremni toplotni talas koji bi mogao da obori rekorde za jun, a izuzetno visoke temperature će pogoditi posebno zapadni deo kontinenta.

Prema najnovijim predviđanjima, kako prenosi "Sivir Veder", najviše će biti pogođeni delovi Španije i Francuske, gde će temperature preći 40 stepeni. Izuzetno visoke temperature u Evropu će stići sa Pirinejskog poluostrva i iz zapadne Sahare, navodi Indeks.

Kako se navodi, vrućine počinju u utorak na severu Španije, u Francuskoj kao i na severu Italije, a vrhunac toplotnog talasa u Evropi se očekuje u četvrtak. Mestiimično, temperature bi u Španiji i Francuskoj mogle da pređu i ekstremnih 46 stepeni.
Poslednji dan toplotnog talasa u većini zemalja trebalo bi da bude petak, nakon čega bi nad Evropom trebalo da počne da deluje hladni front.

PROČITAJTE JOŠ - PROGNOZA AKJUVEDERA ZA LETO: Balkanu prete žestoke oluje

Francuska se sprema za "potencijalno opasan" toplotni talas koji bi mogao dostići rekordne temperature za jun, a vlasti u Parizu postavile su "hladne sobe" u opštinskim zgradama, otvorile bazene za noćno kupanje i postavile dodatne česme za piće.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je za "Žurnal du Dimanš" da će čak osam bazena biti otvoreno posle 22 časa tokom talasa vrućina, kupanje će biti dozvoljeno u kanalu Vilet i tri privremena bazena biće otvorena u gusto naseljenim četvrtima glavnog grada, preneo je Rojters.

Pijaća voda deliće se beskućnicima, a škole u Parizu i okolini podstiču učenike da nosu vodu sa sobom i stavljaju kremu za sunce.


Trenutna rekordna temperatura za jun iznosi 41,5 stepeni zabeleženih u blizini Narbona na jugu Francuske u junu 2003. godine. "Potencijalno opasan toplotni talas će zahvatiti veliki pojas zapadne i severne Evrope ove nedelje", piše sajt AccuWeather.

Relativno visok nivo vlažnosti znači da će subjektivn osećaj biti da je 47 stepeni, dodaju meterolozi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Рашо

25.06.2019. 14:45

"... и поставиле додатне чесме за пиће."! Чесме никада нису биле за пиће. Вода из чесама јесте али не увек!