PROGNOZA AKJUVEDERA ZA LETO: Balkanu prete žestoke oluje

Tanjug

05. 06. 2019. u 12:25

Temperature više od 38 stepeni Celzijusovih mogu očekivati na potezu od severne Francuske, Belgije, Holandije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj

ПРОГНОЗА АКЈУВЕДЕРА ЗА ЛЕТО: Балкану прете жестоке олује

Depositphotos

Portal "Akjuveder" predviđa da će leto u Evropi biti izrazito toplo i sa opasnim prodorima žestokih oluja.

U svom izveštaju Akjuveder navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugalije i Španije do Poljske i Mađarske.

"Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog leta kad su rekordne temperature izmerene u delovima Portugala, Belgije, Holandije, Nemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko nedelju dana", naveo je Erik Lester, jedan od Akjuvederovih meteorologa.

On je istakao da se temperature više od 38 stepeni Celzijusovih mogu očekivati na potezu od severne Francuske, Belgije, Holandije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, preneo je portal Ekspres.hr.

Meteorolog Tajler Rojs izjavio je i to da bi se temperature više od 40 stepeni Celzijusovih mogle očekivati u delovima istočne i južne Francuske i to tokom i jula i avgusta, a da će najgore biti u Portugaliji i Španiji, gde je moguće da zaređa nekoliko dana s temperaturama od 43 stepena Celzijusovih i više.

Ipak, vrućine neće zahvatiti kompletnu Europu.

Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina biće Skandinavija i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina padavina.

Prošlog leta tamo je palo manje od 50 odsto proseka padavina, dok će ove to biti između 70 i 100 odsto, što znači da ovog leta napokon ne bi trebalo biti užasnih naslova o požarima unutar severnog polarnog kruga.

Vrućine ne bi trebalo da budu tako brutalne ni na Balkanu, ali uz, kako navode, vrlo gadnu cenu jer se na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na severu, te Bugarske na istoku, predviđaju grmljavinske oluje.

"Ove oluje doneće brojne gromove, poplave i razorne vetrove sa gradom. Najsnažnije oluje biće u stanju da stvore tornada", kazao je Rojs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)