PUNA borbena gotovost koja je proglašena u utorak ujutru, posle upada specijalnih snaga ROSU na sever Kosova i Metohije, podrazumeva najviši nivo spremnosti za reakciju oružanih snaga. U više garnizona širom Srbije primećeni su pokreti jedinica i vojne tehnike, a avion "mig-29" Ratnog vazduhoplovstva u niskom letu je preletao okolinu Novog Pazara uz pojas Kopnene zone bezbednosti.

Naređenje o podizanju na noge celokupnog sastava Vojske izdao je u utorak ujutru predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Istu odluku na svom nivou doneo je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, čime je "zapet" i policijski sastav na celoj državnoj teritoriji.

Pročitajte još - Vučić: Rambuje 2 bi nas doveo u nemoguću situaciju, Slobodan Milošević je imao najbolju poziciju (FOTO+VIDEO)

Neposredno posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost uočena su prva pomeranja snaga Vojske Srbije. Iz kasarne u Kraljevu nešto pre 14 časova izašla je kolona vojnih vozila punih ljudi i opreme. Tamo je, neposredno pre polaska kolone, stigao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Puna borbena gotovost, koja je u utorak proglašena, znači spremnost Vojske Srbije da u slučaju potrebe, u najkraćem vremenu, odgovori na svaki razvoj situacije. U praksi to znači uključenje crvenog alarma u komandama i jedinicama snaga za hitno reagovanje. Ostale strukture zbijaju redove i smanjuju propisano vreme potrebno za izvršenje zadataka.

Snage za hitno reagovanje podrazumevaju, između ostalih, Specijalnu brigadu (padobranci, izviđači, antidiverzanti, protivteroristi), kao i delove Vojne policije, Garde i motorizovanih jedinica. One se dižu na noge u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom, koje je zaduženo za izviđanje, vazdušnu podršku i transport snaga.

Ovaj nivo spremnosti obično podrazumeva okupljanje ljudstva, proveru tehnike i uspostavljanje gotovo neprekidnog dežurstva na komandnim položajima. Deo najvitalnijih jedinica neprekidno je u sistemu dežurstva.

- Kada se izda komanda za najviši nivo gotovosti, krug jedinica koje su u prvoj liniji aktiviranja proširuje se po unapred pripremljenim planovima. To podrazumeva okupljanje starešina, izdavanje naređenja oficirima, podoficirima i vojnicima da ne napuštaju matične garnizone, kao i stavljanje tehnike u punu operativnost - objašnjavaju u VS.

Sve komande i jedinice Vojske Srbije imaju razrađene planove delovanja u zavisnosti od procene rizika i potrebe da se reaguje. Ključnu ulogu u ovom procesu ima Generalštab Vojske Srbije. U njemu je smešten Operativni centar preko koga se proverava spremnost svake pojedinačne jedinice, ali i izdaju naređenja koja dolaze iz državnog i vojnog vrha.

ALARM I U VRANjU

U SLUČAJU krize na KiM, predviđeno je da srpske snage bezbednosti zauzmu položaje u zaleđu Kopnene zone bezbednosti, ali i maksimalno dignu na noge ljudstvo na više od 20 baza unutar ovog pojasa. Alarm se najpre pali u Drugoj i Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, čije su komande u Kraljevu i Vranju. Zona njihove odgovornosti prostire se do administrativne linije, a u svom sastavu imaju borbena vozila, tenkove i tešku artiljeriju.