VESELJI LJUT: Dozvoljavamo da Vučić odlučuje o našoj sudbini

Novosti online

13. 10. 2018. u 20:06

ВЕСЕЉИ ЉУТ: Дозвољавамо да Вучић одлучује о нашој судбини

AP Photo

Predsednik Skupštine samoproglašenog Kosova Kadri Veselji izjavio je da Kosovo ne bi smelo da dozvoli da Srbija bude snažnija u procesu dijaloga
Predsednik Skupštine samoproglašenog Kosova Kadri Veselji izjavio je da Kosovo ne bi smelo da dozvoli da Srbija bude snažnija u procesu dijaloga, prenosi RTK2.

Pre nastavka dijaloga, Priština bi trebalo da usvoji rezoluciju o dijalogu, koju za sada, ne podržava opozicija, piše RTK2. Tim povodom predsednik skupštine je sazvao sastanak kome su se odazvali samo Socijaldemokrate i predstavnici Alternative. Šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti izjavio je da aktuelna vlada nema legitimitet da nastavi dijalog sa Beogradom.

„Ne može biti sukoba sa Srbijom. Najvažnija je naša teritorija, naša evroatlantska budućnost od bilo koje fotelje. Istorijska je greška što podelama dajemo prostor Srbiji da govori u naše ime, što našim neslaganjima omogućujemo da predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić govori u naše ime. Moramo biti zajedno, potreban nam je nacionalni konsenzus, koji je neizbežan“, rekao je Veselji prenosi RTK2.


Poslanik Socijaldemokratske partije Dardan Sejdiu je rekao da se proces dijaloga sa Srbijom ne može nastaviti bez konsenzusa, koga neće biti bez saglasnosti opozicionih partija.

„Naš zahtev je se da se ova debata vrati u Skupštinu. Sedenjem nećemo pronaći rešenje. Politika se u ovoj zemlji treba pretvoriti u argumente u institucijama. Sve stavove bi trebalo predstaviti u Skupštini“, dodao je Sejdiu.


Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti, čija se stranka nije odazvala pozivu Veseljija na sastanak rekao je za RTK2 da bi nastavak dijaloga trebalo da usledi tek pošto na Kosovu budu održani prevremeni izbori.

„Kao prvo ne prihvatamo da jedna manjinska vlada vodi ovako važan proces, drugo, kao opozicija, početkom septembra smo predložili drugu rezoluciju kako bi se postavila crvena linija, a glavni uslov dijaloga sa Srbijom je da se ne pregovara o teritorijalnosti Kosova. Kao opozicija i kao Demokratski savez Kosova ostajemo otvoreni kako bismo rešili sva otvorena pitanja sa Srbijom i verujemo i da nema drugog puta osim dijaloga“, naglasio je Hoti.


Predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je optimizam da će do sledećeg proleća biti postignut sporazum sa Srbijom, koji će uključivati korekciju granica. Tači je naglasio da promena granica nije ideja koju on želi da predstavi, nego je posle dosadašnjih pregovora to jedino mudro rešenje za stabilnost.

S druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila zvaničnoj Prištini da prestane da priča o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da se okane centralne Srbije, ali i istakla da treba da se razgovara o tome da li možemo da dođemo do kompromisa koji bi obezbedio dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

Čika Velja

13.10.2018. 20:30

Ne bi nikako bilo u redu da Vucic odlucuje o sudbini šiptara,nema ni logike ni smisla...ali mi se čini da je šiptarima sasvim u redu da odlucuju o sudbini Srba! Čak i ne razumeju o cemu se prica,kad im se ukaze da to nije nikako moguce!!!

Marko

13.10.2018. 20:32

Zločinac i ubica u ulozi kvazi državnika, doživeće sudbinu svih likova svog kalibra.....

Jelena

13.10.2018. 20:47

Niste vi niko i nista da nekome nesto dozvolite, nego je Vucic za vas sila pa moze odlucivati!

dzo

13.10.2018. 20:50

Vesekjiju se drma stolica pa opet vruc krompir prebacuje na Srbiju, ali za njihov neuspeh su sami sebi krivi.

Goran

13.10.2018. 20:56

Jedino smo mi Srbi ti koji imamo razlog i prava da se ljutimo, a ne Albanci. Očigledno da Veselji na ovaj način želi privući pažnju.

Jelena

13.10.2018. 20:59

O vašoj sudbini je Amerika odlučila odavno. Vučić je samo tu da vas politički totalno porazi zauvek.

Natalija

13.10.2018. 20:59

Srbija treba da bude snaznija u procesu dijaloga i bice, to je rec o juznoj srpskoj Pokrajini!

Darko

13.10.2018. 20:59

Srbija se brani samo istinom, to je oružje Srbije, bori se za mir, ne služi se lažima.

Vanja

13.10.2018. 21:01

Poslednja rec kada je resenje dijaloga u pitanju ce doci iz Beograda,Veselji moze samo da zeli,ali ne moze da utice na ostvarenje svojih zelja!

Kornelija

13.10.2018. 21:02

Predsednik Vucic uvek radi sve po zakonu, nikad nije klecio ispred nikoga, radio u interesu naroda, razgovarao sa svakim, samo da se sprovede mir na Kosovo.

Una

13.10.2018. 21:04

Pa kada oni nisu za saradnju naravno da cemo govoriti ono sto je najbolje po Kosovo.

Katrin

13.10.2018. 21:04

Svi znaju istinu o Kosovu, znaju koji je problem, Srbija se bori mirnim putem, trazi resenje u pregovorima za mir, ali predati Kosovo nikad nece.