Na KiM prave terorističke baze ISIS-a za ugrožavanje Srba

Tanjug

13. 10. 2018. u 09:27

Na KiM postoje strukture koje ozbiljno rade na stvaranju terorističkih baza sa ciljem izazivanja potresa u srpskim sredinama i šire, izjavio je danas pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković

 На КиМ праве терористичке базе ИСИС-а за угрожавање Срба

Ilustracija

Na KiM postoje strukture koje ozbiljno rade na stvaranju terorističkih baza sa ciljem izazivanja potresa u srpskim sredinama i šire, izjavio je danas pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.

Komentarišući to što su sprske službe otkrile da je teroristička grupa Albanaca sa KiM pod kontrolom ISIS-a planirala prošle godine da izvrši napade u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, Petković kaže da je od 1999. godine albanski narod na KiM verski radikalizovan i da tome svedoči činjenica da se na KiM južno od Ibra od 1999. do danas izgradilo više od 900 džamija.

"Dakle, reč je o jednom scenariju koji je trebalo da podseća na onaj iz 17. marta 2004. godine", rekao je Petković gostujući na Pinku.

Kazao je da Albanci na KiM planiraju naredne nedelje da uvrste u dnevni red kosovske skupštine u Prištini set zakona koji se odnosi na formiranje tzv. vojska Kosova, ali ne pod tim nazivom.

Oni bi zadržali stari termin Bezbednosne snage Kosova, kako bi izbegli ustavne amandmane za koje im je prilikom glasavanja potrebna i podrška Srpske liste, objasnio je Petković.

"Šta će tamo vojska Kosova, kada tamo već postoji Kfor, osim da upada na sever i da se ponaša neprijateljski prema srpskom narodu. Ta vrsta provokacije (u kosovskoj skupštini) očekuje se sledeće nedelje i pokazuje da su Albanci nevrozni i da pokusavaju na sve nacicne da izazovu neku rekaciju Srbije, kao što je bio nedavni upad na Gazivode", rekao je Petković.

Petar Petković

Ukazao je da se prema Rezoluciji UN 1244 i Kumanovskom sporazumu jedina oružana snaga na Kosovu i Metohiji KFor.

On je naglasio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na odgovoran nacicn vodi Srbiju, ali i da pokazuje koje su crvene linije države Srbije i poručuje da neće dozvoliti da se desti nova Oluja ili 17. mart 2004.

Ističe,takođe, da veska radikalizacija Albanaca na KiM samo pokazuje koliko je bila pogubna odluka mnogih zapadnih mnogih zemalja da priznaju Kosovo.

Petković kaže da je do 1999. albanska društvo na KiM bilo sekularno i da je svoj nacionalni identitet zasnivalo na jeziku a ne regligiji, dok je sada radikalizovano u mnogim aspektima.

"Kačanik je od strane NJujork tajmsa bio proglašen za prestonicu vehabizma, dok je u izveštaju Stejt dipartmenta navedeno da je 400 Albanca sa KiM otišlo da ratuje na strani ISIS-a u Siriji".

Albanci već duže vreme pokusavaju da formiraju vojsku Kosova koja bi bila multietnička odnosno u kojoj bi bili i Srbi, kako imali, navodi Petković, opravdanje prilikom napada na srpske sredine da to nije etnički motivisano.

Srbi u okviru Srpske liste su jasno stavili do znanja da ne žele da učestvuju u formiranjiu vojske Kosova.

Petković ističe da kosovski predsednik Hašim Tači često daje izjave oko KiM zbog unutrašnjih političkih poena, ali i zbog provokacije Srbije, kao i da se pozva se na predsednika Francuske Makrona, ''jer zna da mu je upavo Makron u smislu podrške slaba tačka''.

Komentarišući Vučićevu ideju o razgraničenju na KiM, Petković kaže da je Vučić sam rekao da tako njegovo rešenje ne nailazi na podršku građana Srbije i da on kao predsednik zemlje poštuje volju građana.

Petković dodaje da sada na KiM ima svega šest odsto Srba, dok je 1989. godine bilo 17 odsto i da treba da se zapitamo koliko će Srba biti za 15 godina.

"Zbog toga se sada priprema posebna sednica Vlade Srbije na kojoj će biti usvojeni značajni programi za oporavak sprskih sredina na KiM, za izgradnju novih fabrika, bolnica, jačanje privrede, pre svega poljoprivrede. Sve to pokazuje da vodimo proaktivnu politiku", naveo je Petković.

Politički analitičar Radun Branko je, takođe, rekao da na KiM ima dosta pripadnika ISIS-a koji su se borili u Siriji, možda i najviše srazmerno broju stanovnika, ali i iz Makedonije i Raške.

"Tu se stvorio novi talas reislamizacije Albanaca. Tako, na primer, 1999. Albanci nisu napadali samo Srbe već i nealbansko stanovništvo i muslimane koji nisu Albanci. Sada se to menja, sada imaju apsiracije da preko islama asimiliuju i bošnjačko stanovništvo u Crnoj Gori i Raškoj, kroz neku novu islamizaciju svog stanoništva", kaže Radun.

Dodaje da na KiM ima puno ljudi koji se vratili sa ratišta u Siriji, gde su primili najradikalniju vrstu islama - vehabizam, prošli obuke i učestvovali u ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Filip

13.10.2018. 11:01

Zato je vazno da Srbija bude ukljucena u svetske bezbednosne organizacije jer terorizam je globalni problem koji se mora sistematski resavati.

Marija

13.10.2018. 20:44

Amerika neka se bavi ISIS-om, a ako se dokaže da postoje sumnje da se na KiM formiraju njihove trupe, onda neka intervenišu i razmisle koga će da podrže sledeći put.

Violeta

13.10.2018. 20:45

Međunarodne bezbednosne službe neka se ovim ozbiljno pozabave, Albanci su spremni na sve.