Vučić dodatno pojačao diplomatsku ofanzivu

V. N.

13. 10. 2018. u 17:28

Susreti srpskog predsednika sa svetskim liderima u narednim mesecima

Вучић додатно појачао дипломатску офанзиву

Foto Tanjug

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić imao je od početka godine veliki broj sastanaka sa liderima najuticajnijih zemalja, a takav intenzitet spoljnopolitičkih aktivnosti nastavlja se i u narednih nekoliko meseci.

Već sledeće sedmice u zvaničnu posetu Srbiji dolazi Aleksander van der Belen, predsednik Austrije, a u januaru i šef ruske države Vladimir Putin, sa kojim je srpski predsednik Vučić razgovarao početkom oktobra u Moskvi.

Kad je reč o dolasku austrijskog predsednika, biće to treći susret Vučića i Van der Belena u 2018. godini, što svedoči o intenzivnom političkom dijalogu Srbije i Austrije.

Potvrđena su i dva susreta srpskog sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom - jedan u Parizu, a drugi u Beogradu. Makron je pozvao Vučića da, kao predsednik zemlje saveznice u Prvom svetskom ratu, 11. novembra u Parizu, učestvuje na svečanosti povodom stogodišnjice pobede. Makron potom dolazi u Beograd, početkom decembra, što će biti prva poseta jednog predsednika Francuske Srbiji, posle 18 godina.

Vučić je primio i poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da prisustvuje svečanom otvaranju novog, trećeg aerodroma u Istanbulu, što je planirano za kraj oktobra. Biće to peti ovogodišnji susret dvojice predsednika i potvrda odličnih odnosa dveju zemalja.

Šef naše države će 2. novembra putovati u Bugarsku, na novi sastanak Kvadrilaterale, formata za saradnju Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke, čiji domaćin će biti premijer Bojko Borisov. Ovom skupu, kao specijalni gost, pridružiće se i premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

U novembru će Vučić prisustvovati Kongresu evropskih narodnjačkih partija, u Helsinkiju, na koji je pozvan kao lider SNS, pridruženog člana EPP. Među učesnicima ovog kongresa su značajni evropski politički i državni lideri, pored ostalih i Angela Merkel, Viktor Orban, Žan-Klod Junker, Donald Tusk...

Za kraj novembra je zakazana i sednica vlada Srbije i Kipra, čiji je domaćin kiparski predsednik Nikos Anastasijadis, a srpsku delegaciju predvodi predsednik Vučić.


EKONOMIJA I KOSOVO

TEME razgovora predsednika Srbije sa međunarodnim zvaničnicima biće, pre svega, ekonomska saradnja sa ciljem povećanja investicija, infrastrukturnog povezivanja i ekonomskog rasta zemlje, ali i mogućnosti za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (64)

Lemur

13.10.2018. 18:08

Već sledece sedmice u zvanicnu posetu Srbiji dolazi Aleksander van der Belen, predsednik Austrije

Kica

13.10.2018. 19:07

Srbija i predsednik Vučić ostaju, sudeći po predstojećim sastancima, značajan i nezaobilazan partner po nizu pitanja koja prevazilaze bilateralne, pa i regionalne odnose na međunarodnoj sceni.

Mina

13.10.2018. 19:10

Ovo samo govori koliko je naš predsednik uticajan i kakva je zaista saradnja među svim ovim zemljama sa Srbijom!

Jelena

13.10.2018. 19:15

Predsednik Vucic se maksimalno trudi da se sve resava mirnim putem i da bude najbolje za nas

Tea

13.10.2018. 19:22

Sastanci sa visokim svetskim zvanicnicima su samo jedan od mnogih dokaza da je sve sto Vucic radi i te kako dobro!!

Sara

13.10.2018. 20:18

Politika koja se zasniva na širenju mira i diplomatskih odnosa sa svim zemljama je politika mira i za nas jedina-

Mara

13.10.2018. 20:31

Predsednik Vucic ima veoma jake stavove po pitanju buducnosti nase drzave. Radi na tome da Srbija bude jos jaca i snaznija i da ima jos veci broj fabrika, a samim tim i otvorena radna mesta.

Stasa

13.10.2018. 20:43

Velika je cast,i trebamo da budemo ponosni sto toliko zemalja zeli da se sastane i saradjuje sa nama!

Goran

13.10.2018. 20:44

Srbiju sada rado posećuju strani državnici što dovoljno govori o tome kako se slika naše države u svetu popravila.

Ceca

13.10.2018. 21:10

Narod ne treba da brine, jer imamo predsednika koji uvek, u svakom trenutku zastupa interese nase zemlje na najbolji moguci nacin.

Damir

14.10.2018. 09:01

Angažovanost za pravdu i pravo, svoju državu i njen narod od strane našeg predsednika je za svako poštovanje.

Milena

15.10.2018. 15:10

Ovo je konačan udarac Albancima u borbi za KiM i to i jeste posao predsednika. Diplomatijom dobijamo prijatelje za rešavanje pitanja KiM.

Jasmina

15.10.2018. 15:11

Tako se predsednik bori za svoju zemlju i svoj narod. Razgovori sa stranim državnicima nam mogu doneti mnogo dobrog u rešavanju pitanja KiM.