Izveštaj Evropske komisije o Srbiji: Pohvale za ekonomiju, sporan Hag

D. M. - G. Č.

09. 11. 2016. u 12:38

Evropska komisija danas predstavila izveštaj o napretku naše zemlje ka EU, sročen na oko 90 strana. Plus za ulogu u regionu i rešavanje pitanja migranata. "Packe" zbog radikala

Извештај Европске комисије о Србији: Похвале за економију, споран Хаг

Majkl Devenport i Aleksandar Vučić

SRBIJA je učinila veliki korak u evropskim integracijama, ali će njen uspeh u nastavku puta ka EU zavisiti od normalizacije odnosa sa Prištinom i reformi u oblasti vladavine prava. Pohvale iz Brisela stigle su za ekonomiju, ulogu u regionu i rešavanje migrantske krize, a "packe" zbog Rusije, neizručenja troje radikala Hagu i ograničenog napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Ovo je presek godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, koji je danas u Briselu predstavio komesar za proširenje Johanes Han, a u Beogradu ga ambasador EU Majkl Devenport uručio premijeru Aleksandru Vučiću.

U čak 24 poglavlja naša zemlja dobila je "prelaznu ocenu", odnosno konstatovano je da je ostvaren delimičan napredak u odnosu na prošlu godinu. Pomak u četiri poglavlja, 14, 17, 18 i 29 (transport, ekonomska i monetarna politika, statistika i carinska unija) ocenjen je kao dobar. U pet poglavlja nije bilo nikakvog napretka, smatra Evropska komisija. To su 3, 4, 7, 8 i 12 (pružanje usluga, kretanje kapitala, intelektualna svojina, konkurencija i bezbednost hrane). Pogoršanje nije zabeleženo ni u jednom poglavlju.

Dokument koji je sačinjen na više od 90 strana, Vučić je opisao kao "realističan i dobro sastavljen, iako se on lično ne slaže sa svakom ocenom koja je u njemu izneta":

- Za nas je važno da u gotovo svim poglavljima ostvarujemo napredak. Takođe je bitno što EU veoma pozitivno ocenjuje političku ulogu koju Srbija ima u regionu i migrantskoj krizi, kao i ekonomiji - rekao je Vučić.

Premijer je dodao da ostaje još mnogo toga što treba da se uradi, poput nastavka reforme pravosuđa koje mora da postane efikasnije i potpuno nezavisno. Povodom primedbe o nesaradnji s Haškom tribunalom, Vučić je rekao da je troje radikala traženo zbog "čudnog krivičnog dela".

PUTINOVA STRANKA Vučiću je zasmetalo što se Evropska komisija, u izveštaju o napretku Srbije, bavi i sporazumom o saradnji koji SNS ima s Jedinstvenom Rusijom Vladimira Putina: - Ne razumem kakve veze taj podatak ima sa državnom politikom.

Devenport je poručio da je Srbija ostvarila napredak na evropskom putu i da je jasno da je pridruživanje EU strateški cilj:

- Nadam se da će još nekoliko poglavlja biti otvoreno pre kraja ove godine. EK je preporučila da započnu pregovori o oblasti 5, o javnim nabavkama - rekao je ambasador EU, uz ocenu da EK pohvaljuje napore koji su uloženi u unapređenje javne uprave, dolazak novih investitora, stvaranje novih radnih mesta.

Predstavljajući izveštaj u Evropskom parlamentu, komesar Han rekao je da je Srbija načinila "trajni napredak ka EU" i da je politika proširenja u interesu EU. On je od Prištine tražio veći angažman u formiranju Zajednice srpskih opština.


TRI ZADATKA U SPOLjNOJ POLITICI

U oceni za poglavlje 31, o spoljnoj i bezbednosnoj politici, detaljno su opisani odnosi Srbije i Rusije i posete zvaničnika na visokom nivou, kao i vojna saradnja. Beograd se poziva da što pre ispuni tri zadatka u ovoj oblasti:

- da izvrši reviziju nacionalne i bezbednosne strategije, kako bi se ostvarila puna EU orijentacija Srbije u ovim oblastima,

- da uskladi propise za implementaciju međunarodnih sankcija, uključujući restriktivne mere EU,

- da se pridružuje odlukama i deklaracijama EU.


REAKCIJE

DEJVID MEKALISTER, izvestilac EP za Srbiju: Poverenje u Vladu

IMAM poverenje u premijera Vučića i njegovu vladu jer su se uhvatili ukoštac sa izazovima, stvaranjem novih radnih mesta i privrednim rastom. Važne ekonomske reforme su usvojene i ojačale su poslovno okruženje. Takođe, pozitivan pristup Srbije u migrantskoj krizi i promovisanju regionalne saradnje i pomirenja, veoma su dobrodošli.

SEBASTIJAN KURC, šef diplomatije Austrije: Napredak ohrabruje

I DALjE ću punom snagom podržavati zemlje Zapadnog Balkana, jer je evropska perspektiva za zemlje regiona od najvećeg značaja i za Austriju. Zadovoljan sam pozitivnim izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije. Takođe ohrabruje i napredak većine zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU.

JADRANKA JOKSIMOVIĆ, ministar za EU: Pozitivan signal

U IZVEŠTAJU EK ocenjeno je da ima napretka u skoro svim oblastima, a najviše pohvala Srbija je dobila za ekonomiju i ekonomske reforme, što je posebno važno za građane. Nadam se da će izveštaj doprineti političkoj odluci da se do kraja godine otvore nova poglavlja. Dokument je prilično pozitivan i mislim da možemo da budemo zadovoljni, iako postoje neke zamerke, kritike i prostor za unapređenje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Žika

09.11.2016. 18:07

Još kad bi neko javio Vučiću da naredne 2017. godine uopšte neće biti briselskog izveštaja o napretku zemalja kandidata za članstvo u EU, nego tek u jesen 2018.(članak "Naredne godina bez briselskog izveštaja" iz "Politike" od 7.11.2016.), a on sve isplanirao od najsitnijih detalja pa do maltene, kada će Srbija da predseda Evropskom unijom.

Зоран

09.11.2016. 18:46

Извештај није РЕАЛИСТИЧАН, извештај је РЕАЛАН.

Да ти кажем

10.11.2016. 13:45

@Зоран - Делује реалистично, али је нереалан.

Jokso

10.11.2016. 01:19

@Apostol - A pitali ko stogod tebe Radosave?Vala jok tata.E kad te niko nista nepita e ti onda suti. Suticu ja tata ali ortacka kobila je uvek tudja,crko konj,neznam znateli to.

Cane

10.11.2016. 09:36

@Apostol - Srbija je sama podnela zahtev da dobije status kandidata za pregovore o članstvu u EU, kupila formular i taksenu marku u Briselu, strogo koristeći sunđer, nikako jezik (nije higijenski), zalepela je na popunjen i potpisan formular i predala u Stokholmu 22.12.2009. Nakon toga je godinama čekala na pozitivan odgovor iz Brisela da bi postala kandidat (1.3.2012.).

Стефан Зоран

10.11.2016. 22:54

Споран Хаг. И још неке "ситнице", напр. "усклађивање спољне политике са ЕУ" (= санкције Русији, кориговање Дејтона, признање Косове), "нормализација добросуседских односа" (= препуштање државне имовине на КиМ Репубљик Косови, леве обале Дунава Хрватској, "јужног краја" Мађарској), "ревизија историјских чињеница" ( = брисање истине и прихватање новонаписане историје)... Да набрајам још? Или нам је све то познато, али се правимо да не знамо?