HRANA PLATILA CENU NAMETA: Prerađivačka industrija u Srbiji ozbiljno posustaje

S. BULATOVIĆ

ponedeljak, 14. 01. 2019. u 21:02

ХРАНА ПЛАТИЛА ЦЕНУ НАМЕТА: Прерађивачка индустрија у Србији озбиљно посустаје

Firme sprečene da izvoze svoje proizvode na Kosovo i Metohiju / Foto Tanjug

Prerađivačka industrija u novembru zabeležila veliki pad od čak deset odsto u odnosu na isti period prošle godine

PROIZVODNjA hrane u Srbiji ozbiljno posustaje. U novembru je usporila prerađivačka industrija. Među osam grana koje su bile u padu, najveći uticaj na usporavanje, pored prehrambene, imaju hemijska, metalska i proizvodnja motornih vozila. Proizvodnja hrane je tri meseca ranije padala u proseku po dva odsto, ali je u novembru skliznula 10 procenata u odnosu na isti period godinu ranije. Jedan od razloga, ističu ekonomisti, jeste carinski rat sa Prištinom.

Od januara do oktobra na Kosovo i Metohiju je otpremljeno hrane u vrednosti 74 miliona evra, što je, u proseku, 7,4 miliona evra mesečno. Na početku novembra Priština je uvela takse od 10 odsto na proizvode iz Srbije, a kasnije ih je digla na 100 odsto. U tom mesecu je plasman hrane na Kosovo i Metohiju spao na vrednost od 3,2 miliona evra.

PROČITAJTE I:Ulagaćemo u prerađivačku industriju

- Proučavali smo šta se desilo, da li su možda razlog izvozne cene - objašnjava ekonomista MAT Stojan Stamenković. - Analizirali smo da li je baza za poređenje bila visoka. Ispostavilo se da to nije slučaj. Obim proizvodnje je bio deset odsto uvećan, a trebalo je da bude mnogo veći. Deo uzroka je u problemima koje imamo sa otpremanjem robe na Kosovo i Metohiju.

EFEKAT NA BDP EKONOMISTI MAT su proračunali i koliki bi efekat carinski rat sa Prištinom mogao da ima na bruto domaći proizvod. Ukoliko takse ostanu na snazi tokom čitave 2019. godine, manje isporuke na Kosovo i Metohiju bi mogle da umanje BDP od 0,5 do 0,7 odsto.

Stamenković dodaje da je krajem godine zabrana proširena i na strane proizvođače, kao i da može doći do potpune obustave isporuke. Neki proizvođači procenjuju da će izaći na druga tržišta, ali s obzirom na upozorenja na novu recesiju, to neće bita tako lako.

- Postoji mogućnost da će se naša roba, preko neke treće zemlje, ponovo naći na Kosovu i Metohiji. Ostaje da se vidi da li će, i u kojoj meri, uz povećane troškove, manji deo moći da se kompenzuje izvozom i plasmanom preko drugih zemalja - ističe Stamenković.

Srpski proizvođači su za deset meseci na Kosovo i Metohiju plasirali robu ukupne vrednosti 393 miliona evra, u proseku 39,3 miliona evra mesečno. U novembru je to palo na 17,2 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije