Улагаћемо у прерађивачку индустрију

Н. СУБОТИЋ

17. 03. 2017. у 20:03

Улагаћемо у прерађивачку индустрију

Фото: Д. Дозет

Александар Вучић у обиласку воћњака компаније "Ћирић агро МЂЖ" у Тителу. У плану подршка за погоне за прераду пољопривредних производа и Закон о сезонцима

НАЋИ ћемо новац да субвенционишемо подизање погона за прераду воћа и поврћа, а врло брзо ћемо донети и Закон о сезонским радницима - најавио је у петак премијер Вучић, приликом посете плантажи јабука, хладњачи и погону за паковање компаније "Ћирић агро МЂЖ" у Тителу.

Вучић је ову плантажу, површине 240 хектара, на којој, уз стално запослених 67, у сезони посао налази још 200 радника, обишао у друштву Бранислава Недимовића, министра пољопривреде, Игора Мировића, председника Покрајинске владе, као и Милоша Вучевића, градоначелника Новог Сада. Том приликом је објаснио како је намера Владе Србије и Владе АП Војводина да из године у годину све више новца улажу у привреду и развој пољопривреде.

- Имате узорну плантажу, али било би одлично да уложите и у погон за прераду јабука, како би у Русију пласирали и јабуке друге класе, као компот - поручио је Вучић Милану Ћирићу, власнику компаније коју је посетио. - Ми ћемо, као што смо успели да на републичком нивоу чак пет пута повећамо количину новца који улажемо у субвенције за системе за наводњавање и противградне мреже, наћи начина да помогнемо и подизање оваквих погона, који Србији могу да донесу вишеструку добит. Спремни смо да дајемо новац за инвестиције. Подстицаји више неће бити социјална категорија, већ морају да подстичу раст, а не нерад.

Вучић, је, такође, најавио доношење закона којим би се регулисао положај сезонских радника, односно њихова пријава у систем ПИО.

- "Редовни" порези на зараде су 64 одсто, а наш је план да порези на зараде сезонаца не буду виши од 20 одсто - навео је Вучић. - На тај начин, биће задовољни власници плантажа, који ће имати обезбеђену сигурну радну снагу, а и сами сезонци, јер ће први пут имати плаћене доприносе.

Министар Недимовић такође је потврдио како Министарство пољопривреде развија посебне линије финансирања прерађивачке индустрије.

- Системи као што је овај биће под посебним режимом у оквиру Министарства - истакао је Недимовић. - Све мере које ће од уторка или среде бити на располагању пољопривредницима иду у том правцу.

НЕ ПЛАШИ СЕ

- КО ИМА овакав народ, нема чега да се плаши, а ни ја се не плашим - рекао је Вучић, обраћајући се грађанима који су га дочекали на улазу у "Ћирић агро". - Очуваћемо мир и стабилност, како бисмо могли успешно да радимо и напредујемо.


ВЕЋИ КРЕДИТНИ РЕЈТИНГ

- ИМАЛИ смо предвиђен дефицит у буџету, на који су рачунали и стручњаци ММФ, али како ствари стоје, тог дефицита неће бити, већ ћемо бити у плусу, и то за неких 50 или чак 66 милиона динара - истакао је Вучић. - Самим тим, стекли су се и услови да се, уз повећање плата и пензија, повећа, први пут после дужег времена, и кредитни рејтинг наше земље.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Јабре

17.03.2017. 22:28

А шта сте чекали до сад ? Где је оних 7 фабрика за прераду хране за Емирате ?