Roming znatno jeftiniji

J. Ž. S.

04. 04. 2019. u 06:34

Роминг знатно јефтинији

Ministar Nenad Popović

U Beogradu Drugi digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana. Sledi sporazum o smanjenju cena poziva u regionu

DRUGI digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana tokom dva dana, u Beogradu, okupiće 3.000 učesnika iz 30 država. Skup će otvoriti premijerka Ana Brnabić, Marija Gabrijel, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo i Hulin DŽao, generalni sekretar Međunarodne telekominikacione unije.

Ranije je najavljeno da će u okviru Samita biti potpisan sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana, kojim bi cene poziva od 1. jula bile smanjene za 25 odsto.

Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, najavio je da građani Srbije mogu da očekuju da će uskoro putem svog mobilnog telefona moći da koriste sve usluge e-uprave.

PROČITAJTE JOŠ - Bez rominga tek za tri godine

- To će biti slično kao u elektronskom bankarstvu - rekao je on. - Očekujem i skoro potpisivanje sporazuma o priznavanju elektronske identifikacije građana i privrede u zemljama regiona.

Nenad Paunović, šef tima za IT i preduzetništvo pri kabinetu predsednice vlade Ane Brnabić, istakao je da IT već danas beleži najveći izvoz od svih privrednih grana u Srbiji:

- U narednom periodu treba raditi na unaređenju pravnog okvira u smislu podržavanja novih tehnologija i u biznisu.

Najbolje IT kompanije u regionu imaće priliku da se u okviru samita predstave političkim i poslovnim liderima regiona i sveta, a planirano je da 200 govornika predstavi najnovije trendove u IT-u.


RASTE IZVOZ IT USLUGA

MEĐUNARODNI dan u okviru Digitalne nedelje Srbije otvorio je u sredu ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

- Srbija se ubrzano menja. Izvoz IT usluga već za tri godine mogao bi da se udvostruči i premaši dve milijarde evra - rekao je Popović. - Obim ovih usluga u Srbiji u prošloj godini dostigao je novi rekord, 1,1 milijardu evra, i po deviznom prilivu je nadmašio najveće srpske izvoznike - italijanski "Fijat" i Železaru Smederevo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Niko

05.04.2019. 13:52

a sto se ne ukine roming? imam kartu t-mobil...i cena govora ,poruka i interneta je svugde ista...ceska poljska austrija slovacka holandija...itd..sto nasi to isto ne urade ukinu roming!