Ko se boji... na ostrvskoj sceni

V. STRUGAR

ponedeljak, 29. 07. 2019. u 09:25

Ко се боји... на острвској сцени

Foto Darija Stravs Tisu

Pozorišna premijera na Malom Brionu. Predstava u koprodukciji BDP i "Ulisisa"

NOVU pozorišnu sezonu Beogradsko dramsko počinje već večeras: u tvrđavi Minor na Malom Brionu, premijerno je izvođenje predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" (rađene prema motivima Edvarda Olbija) u režiji Lenke Udovički i koprodukciji BDP i pozorišta "Ulisis". Pred publikom su odigrane tri pretpremijere, uslediće i tri reprize na istom mestu, dok će poznati naslov beogradska publika imati priliku da vidi na Crvenom krstu sredinom oktobra.

Rade Šerbedžija pojavljuje se u ulozi Džordža, u predstavi igraju i prvakinja Zagrebačkog kazališta mladih Katarina Bistrović Darvaš (Marta), Milan Marić u alternaciji sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom (Nik), dok je uloga Hani pripala Niki Ivančić u alternaciji sa Rominom Tonković. Pored Lenke Udovički, u ekipi su i dramaturg Željka Udovičić Pleština, scenograf Stefano Katunar, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov i kompozitor Najdžel Ozborn.

- "Ulisis" već dugo stvara pozorišne predstave i devetnaest godina održava festival. Divno je bilo s koliko me je strpljenja, radosti i razumevanja prihvatila ekipa, budući da je ušla u proces rada pre nego što sam im se pridružio - kaže u izjavi za naš list Milan Marić. - Moram da kažem i da su tokom tog procesa bili veoma "nežni", čekajući da ih sustignem, pa da nastavimo dalje da gradimo i pravimo predstavu. Što se tiče samog rada, igrati na Brionima je privilegija iz više razloga. Mislim da je ovo savršeno mesto na svetu za glumački posao i najlepši mogući prilaz teatru: s jednog ostrava čamcem se prelazi na drugo, a onda sledi petsto metara divne šetnje po Malom Brionu dok ne dođete na scenu...

Pročitajte još: Tri uloge Šerbedžije

Inače, popularni beogradski glumac ušao je u proces rada početkom juna. Probe su tekle u Zagrebu i Beogradu u tri etape, pre dolaska na Brione. Nakratko je napravio pauzu tokom proba da bi obavio svoj glumački zadatak u predstavi "Roman o Londonu" BDP, koja je gostovala u Baru i Podgorici. A onda, pravo sa aerodroma stigao je na generalnu probu koja je trajala do kasno u noć.

Sezona pozorišta "Ulisis" na Brionima otvorena je 12. jula koncertom Radeta Šerbedžije. Pored "Ko se boji Virdžinije Vulf" publiku očekuju predstave iz čitavog regiona, koncerti i "Dani klavira".

OD "LIRA" DO OLBIJA

POZORIŠTE "Ulisis" osnovali su glumac i reditelj Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić 2001. godine, a otvorila ga je poznata britanska glumica Vanesa Redgrejv dobrotvornim koncertom. Prva predstava bila je Šekspirov "Kralj Lir" u režiji Lenke Udovički sa Radetom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi.

Predstava "Ko se boji Virdžinije Vulf" od jeseni će biti na redovnom repertoaru Beogradskog dramskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije