TREĆI "Ravno Selo film festival" održava se ove godine od 21. do 23. juna, najavili su na konferenciji za novinare Petar Ristovski, direktor festivala, i Marko Čkonjević, umetnički direktor.

Kako je istakao Ristovski, ono što je važno kada govorimo o ovoj manifestaciji jeste to što je ostala verna konceptu koji gaji od samog početka, a to je podrška mladim autorima i debitantskim ostvarenjima reditelja:

- Dok Dom kulture u Ravnom Selu ne bude izgrađen, festival će i ove godine biti održan na dobro poznatom sportskom terenu odmah iza izgorele zgrade. Očekujemo veliku posećenost kao i prethodnih godina, a glavna inicijativa celog festivala upravo je izgradnja i obnova Doma kulture. Arhitektonski projekat i plan su urađeni, i ovih dana čekamo građevinsku dozvolu.

Prema rečima Marka Čkonjevića, gost-selektor festivala Ivan Karl napravio je ove godine zanimljivu selekciju, uz težak zadatak da predloži dobar program sa debitantskim filmovima.

- Otvaranje festivala rezervisano je za projekciju debitantskog ostvarenja "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog, koje će biti prikazano van takmičarskog programa, a publiku će pozdraviti ekipa filma. Tu su i "Taksi bluz" Miroslava Stamatova, "Čovek koji je kupio mesec" Paola Zuke, "Između dana i noći" Andra Martinovića, i "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine.

PROČITAJTE JOŠ - Noć srpskog filma širom naše zemlje


Domaćin festivala ove godine je Akademija umetnosti iz Novog Sada, a njihovi gosti, između ostalih, biće kolege sa Fakulteta dramskih umetnosti na Cetinju. Kako je najavio Čkonjević, biće organizovana novosadska smotra mladalačkog filma "Filmić" koju vodi Lora Đorđević, izložba kostima čuvenog kostimografa Borisa Čakširana, kao i glumačka radionica Marijane Janković, čiji je debitanski kratki igrani film "Maja" pobedio na Trajbeka festivalu.

Scena iz filma " Između dana i noći", Foto Promo


O nagradama - "Zlatni klip" za reditelja debitanta, "Zlatni klip" sa mladog umetnika, i "Zlatni klip" za najbolji film po oceni publike, doneće odluku žiri u kome su Marijana Janković, glumica našeg porekla, koja ima ozbiljnu karijeru u Danskoj, reditelj Darko Bajić, i producent i dizajner zvuka Aleksandar Protić.

KONCERT

OVOGODIŠNjE lice festivala je glumac Milan Marić, a kao i prethodnih godina, ceremoniju otvaranja prati koncert filmske muzike. Novosadski filharmoničari predvođeni maestrom Romanom Bugarom, pratiće Dušicu Novaković, glumicu Pozorišta na Terazijama, Mirnu Radulović, Kseniju Mijatović, Anu Stanić i Luku Maraša. U programu zatvaranja festivala i proglašenja pobednika učestvovaće glumci Pozorišta na Terazijama, Dušan Svilar i Mirjana Matić.