PUBLIKA u više od 40 lokalnih bioskopa i kulturnih centara u 32 grada širom Srbije, večeras ima priliku da u okviru nove manifestacije "Noć srpskog filma", koju organizuje Filmski centar Srbije, vidi četiri najpopularnija ostvarenja iz prošlogodišnje produkcije.

Reč je o filmovima "Južni vetar" Miloša Avramovića, "Taksi bluz" Miroslava Stamatova, "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog, i dečiji film "Zlogonje" Raška Miljkovića, koji je osvojio i najmlađe gledaoce na festivalima u inostranstvu.

Uoči projekcija najgledanijih domaćih filmova biće prikazana i četiri kratkometražna ostvaranja, takođe podržana sredstvima FCS-a - igrani film "Mališan" Danila Bećkovića, animirani "Eho" Koste Rakićevića i Boriše Simovića, dokumentarni "Isti" Dejana Petrovića, i kratki studentski film "Šafarikova 19" Lane Pavkov.

Pročitajte još - „Noć srpskog filma“ 5. juna širom Srbije

Kako su istakli Ognjen Rakčević (predstavnik Sektora za podršku kinematografiji i audio-vizuelnim delatnostima FCS), glumica Milena Predić ("Taksi bluz", "Zlogonje"), reditelj Petar Ristovski ("Kralj Petar Prvi") i glumac Miodrag Radonjić ("Južni vetar"), koji su na konferenciji za novinare najavili ovaj projekat, "Noć srpskog filma" je sjajan način za popularizaciju domaće kinematografije. To je i dobra prilika da publika vidi značajne kratke filmove, koje inače ne bi videla, a za same autore je mogućnost da dobiju i drugu vrstu gledalaca, osim festivalskih.


ZA GLUMCA MIHAJLA MILAVIĆA

SA ambicijom da "Noć srpskog filma" preraste u manifestaciju sličnu "Noći muzeja", organizatori su odlučili da cene ulaznica za sve projekcije budu sto dinara, osim za film "Zlogonje", za koji će ulaz biti besplatan. Ali, publika će biti zamoljena da pošalje humanitarni SMS za lečenje glavnog glumca, mladog Mihajla Milavića.