PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

NEDAVNO sam se venčao i nije istina kad mi kažu da je problem odabrati pravi poklon. Za nekoga ko voli knjige, to uopšte nije teško. A ako pritom još voli i vino, onda to, zaista, postaje veoma lako. Doduše, vi ste, baš, otišli predaleko.

Tim rečima zahvalio se u sredu veče čuveni francuski pisac Mišel Uelbek (62), primajući u pariskom restoranu “Zebra”, kao laureat književne nagrade “Šato la Tur Karne”, na događaju kojem su prisustvovale i “Novosti”, veoma skupocene originalne četiri Balzakove knjige iz studije “Prizori iz privatnog života”, među kojima je i poznati roman “Čiča Gorio”.

Predajući mu priznanje za celokupno životno delo, poznati urednik, novinar i pisac Franc Olivije Žizber je Uelbeka predstavio kao “savremenog Balzaka”, ističući da nagrada ide u prave ruke. Knjige su, zbog svoje vrednosti, uručene u providnoj kutiji koja ih čuva od atmosferskog uticaja.


PROČITAJTE JOŠ - Intelektualni obračun Mišela Uelbeka i Levija


Književna nagrada “Šato la Tur Karne” je ustrojena tek prošle godine, kada je laureat bio Milan Kundera, kome su tada pripali Montenjevi “Ogledi”. Za samo dve godine, dobila je na značaju i već se ceni kao jedan od bitnih literarnih događaja u godini. Dodeljuje je žiri sastavljen od renomiranih novinara i pisaca. Pokrovitelj nagrade je Bernar Magre, vlasnik dvorca i čuvenog vinograda iz Medoka, kolekcionar umetničkih predmeta i mecena.

Mišel Uelbek se na ceremoniji pojavio sa svojom dvadeset godina mlađom suprugom Kijanijum Lizis Li, Kineskinjom iz Šangaja, sa kojom se venčao 22. septembra. Na marginama dodele nagrade, najavio je novi roman koji će izaći u januaru sledeće godine, četiri godine posle “Pokoravanja”. U međuvremenu, Uelbek je pisao oglede i poeziju.