Filmsko sećanje na Konjovića

J. S.

01. 02. 2018. u 11:30

Филмско сећање на Коњовића

Milan Konjović Foto Pres služba SZ Pavla Beljanskog

Obeležavanje 120 godina od rođenja slavnog slikara u Novosadskoj galeriji

PROJEKCIJOM dokumentarnog filma "Jubileji, 100 godina od rođenja Milana Konjovića" danas u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, ova novosadska galerija kao i Galerija "Milan Konjović" u Somboru, zajedno će obeležiti datum rođenja jednog od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka. Time će biti započet ciklus zajedničkih programa tokom 2018, posvećenih obeležavanju 120 godina od rođenja Milana Konjovića.

Jednočasovni dokumentarni TV film autorke Snežane Subić predstavlja stvaralaštvo Milana Konjovića uz tumačenja poznatih istoričarki imetnosti Katarine Ambrozić i Irme Lang - dugogodišnje upravnice Galerije "Milan Konjović" iz Sombora, ali i lično svedočenje poznatog slikara o umetnosti i životnim okolnostima koje su uticale na njegov rad. Ulaz na projekciju je slobodan.

Boraveći u Pragu, Beču i Parizu, kao i u rodnom Somboru, Milan Konjović (Sombor, 28. januar 1898 - Sombor, 20. oktobar 1993), formirao je prepoznatljiv ekspresionistički izraz. Učestvovao je na Salonima u Parizu od 1926, a prvi put samostalno izlagao takođe u Parizu 1931. godine.

PROČITAJTE I:Savina pisma Rastku

U osamdeset godina dugoj umetničkoj karijeri Konjović je imao više od 300 samostalnih izložbi, a njegova dela izlagana su i na 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Zastupljen je u kolekciji Pavla Beljanskog sa osam umetničkih dela. Posle smrti kolekcionara 1965. godine, Konjović je Spomen-zbirci poklonio sliku "Bačka" sa posvetom "Slava P. Beljanskom 17. VII 1965", koja je uvrštena u Likovnu zbirku Dokumentarnog fonda ovog muzeja i izlagana u postavci Memorijala umetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije