NAUČNA RASPRAVA U SENCI PROTESTA: Dvodnevni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?"

E. B. TALIJAN

07. 05. 2021. u 07:40

ZAŠTITA životne sredine je odlučujuće pitanje za sve odluke koje će se donositi u rudarskim projektima.

НАУЧНА РАСПРАВА У СЕНЦИ ПРОТЕСТА: Дводневни скуп Пројекат Јадар - шта је познато?

Foto ATA Images

Veoma je važno da se u vezi sa istraživanjem i eksploatacijom litijuma poštuju činjenice i razotkrivaju zablude i spreči da one stanu na put napretku Srbije. Ovo je juče istakla ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović na otvaranju dvodnevnog skupa "Projekat Jadar - šta je poznato?" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Istovremeno, ispred zgrade SANU protestovala je grupa aktivista udruženja građana i stranaka koje se protive istraživanjima i eksploataciji litijuma.

Akademik Vladimir Stevanović je na otvaranju naglasio da je cilj da se na osnovu naučnih argumenata proceni opravdanost projekta "Jadar", kao i da se odgovori na pitanje šta dobijaju, a šta gube država i građani, a šta kompanija "Rio Tinto". To bi obezbedila, smatra on, temeljna studija uticaja i izvodljivosti koju bi uradilo nezavisno ekspertsko telo.

ŽALBE Protestanti ispred SANU, Foto ATA Images

Ministarka Mihajlović je istakla da prema Elaboratu o resursima i rezervama, overene bilansne rezerve litujuma i bora kod Loznice iznose 158 miliona tona rude, proračunate vrednosti od 56 milijardi dolara, sa potencijalnim ulaganjem od 1,5 milijardi dolara.

- Potencijalni uticaj ovog projekta na BDP kreće se od osam do 15 odsto, imajući u vidu da ne govorimo samo o eksploataciji rude, već i o njenoj preradi, mogućnosti za otvaranje fabrike litijumskih baterija, i na kraju električnih automobila koji ih koriste - istakla je ministarka.

- Srbija može zauzeti važno strateško mesto u svetu, jer može da pokrije 12 odsto svetske potrebe za litijumom, poštujući pri tome sve ekološke aspekte i zakone prirode. Procenjuje se da će do 2025. globalno tržište litijumskih baterija biti vredno oko 80 milijardi dolara.

NA DRINI U SKLADU SA PROPISIMA

KAMEN temeljac za hidroelektranu Buk-Bijela na Drini, koja je zajednički projekat Srbije i Republike Srpske, biće položen 17. maja, a radiće se u skladu sa svim ekološkim propisima i javnost će biti upoznata sa svakim korakom izgradnje. Ovo je izjavila ministarka Zorana Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se odustane od tog projekta s obzirom na to da se najavljuju protesti i da postoje tvrdnje da studija o životnoj sredini nije validna. Ona je istakla da je reč o velikom projektu koji podrazumeva izgradnju tri hidroelektrane, čija je ukupna vrednost 520 miliona evra.

Akademik Stevanović je ocenio da je Srbija u pogledu odnosa prema životnoj sredini, veoma dugo zapuštena država, kao i da se problemi samo nagomilavaju, dok je rešavanje sve teže i skuplje. Takvo stanje, kako dodaje, generiše i interesovanje domaćih i stranih investitora koji vrše pritisak na prirodne resurse koje eksploatišu.

Duško Kuzović iz pokreta "Oslobođenje", koji je organizator protesta grupe aktivista, predao je na pisarnici SANU obaveštenje naslovljeno na predsednika Vladimira Kostića. U njemu se navodi da građani više opština u Srbiji ne žele rudnik, niti geološka istraživanja u svom okruženju. Dokument je potpisalo 36 predstavnika različitih udruženja građana i lokalnih odbora Srpskog pokreta Dveri, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)