NOVI REKORD BITKOINA: U protekla 24 sata vrednost kriptovalute porasla za 5 procenata

Novosti online

14. 03. 2021. u 16:52

NAJPOPULARNIJA svetska kriptovaluta bitkoin postigla je sinoć novi rekord kada je oko 21.30 po srpskom vremenu vrednost digitalnog novčića iznosila 61.500 dolara. Trenutno se bitkoinom trguje po ceni od oko 60.300 dolara.

НОВИ РЕКОРД БИТКОИНА: У протекла 24 сата вредност криптовалуте порасла за 5 процената

Foto AP

U protekla 24 sata vrednost kriptovalute porasla je za 5 procenata.

Podsetimo, od početka ove godine, bitkoin je ojačao za 80 odsto, a u poslednjih 12 meseci njegova vrednost je porasla za 570 odsto.

Vrtoglavom usponu kriptovalute doprinelo je nekoliko faktora, a jedan od glavnih je i rast interesovanja velikih institucionalnih investitora, kao i ulaganja korporacija poput Tesle, Skvera i Majkrostratedžija u bitkoin.

Takođe, rastu bitkoina doprinele su i ohrabrujuće informacije o velikom interesu klijenata Goldman Sachsa za najpopularniju kriptovalutu.

Još jedna od najuglednijih investicijskih banaka lansira proizvod u kojem će investitori dobiti priliku da ulažu u 11 deonica kompanija koje su fokusirane na bitkoin. Prema prijavi kod SEC-a, novi proizvod je dužnički instrument pod nazivom JPMorgan’s Cryptocurrency Exposure Basket, koji sadrži "nejednako ponderisanu" korpu referentnih deonica koje ili poseduju kriptovalutu ili posluju s njom.

U očima investitora bitkoin je sada poput zlata u digitalnom obliku - zaštita od svih nevolja koje će neizbežno uzrokovati divlje štampanje novca u režiji centralnih banaka, odnosno pre svega visoka inflacija i devalvacija klasičnih valuta. Kako cene zlata već nekoliko meseci lagano opadaju, postaje sve jasnije da je bitkoin doista preuzeo njegovu ulogu u mnogim portfeljima velikih igrača.

Veliki investitori uprkos visokoj ceni ne prestaju da ulažu u bitkoin. Najnovije informacije su da je kompanija za poslovne analize MicroStrategy objavila da je kupila dodatni paket od 15 miliona dolara vrednih bitkoina.

Analitičar Blumberga Mike McGlone nedavno je hrabro prognozirao da će bitkoin do kraja meseca uzleteti na nivo od 100.000 dolara. McGlone je inače bio jedan od retkih analitičara koji je imao hrabrosti da predvidi da će bitkoin skočiti na nivo od 50.000 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna