PIŠU TUŽBE ZBOG EKSKURZIJA: Roditelji strahuju da će im propasti novac koji su već uplatili za đačka putovanja svojih mališana

Lj. BEGENIŠIĆ

13. 11. 2020. u 16:02

ZA dve kćerke, koje idu u drugi i četvrti razred osnovne škole, uplatio sam gotovo 40.000 dinara za odlazak na rekreativnu nastavu. Starija je trebalo da ide na Zlatar, a mlađa na Zlatibor. Zbog epidemije deca nisu otputovala, ali novac nije vraćen.

ПИШУ ТУЖБЕ ЗБОГ ЕКСКУРЗИЈА: Родитељи страхују да ће им пропасти новац који су већ уплатили за ђачка путовања својих малишана

Foto Beoinfo

Ovo nam je rekao M. S. otac dveju devojčica koje pohađaju OŠ "Svetozar Marković" u Beogradu. Kaže i da, kada su roditelji pitali upravu škole šta će biti sa novcem, rečeno im je da može biti vraćen ali uz velike komplikacije, dok je druga mogućnost da bude "prenet" u narednu godinu, odnosno kada odlasci na rekreativnu nastavu počnu da se realizuju.

U sličnoj situaciji nalaze se brojni roditelji koji su uplaćivali novac za putovanja svoje dece koja nisu realizovana, ali niko im se nije obratio i pojasnio šta će biti s tim sredstvima. Mnogi strahuju da će im novac propasti.

Pravnici kažu da roditelji, kada utvrde gde se novac nalazi - na računu škole, agencije ili hotela - mogu da se obrate opomenom pred tužbu za povraćaj novca, a potom da nadležnom sudu tuže onog ko im taj novac duguje.

- Vlada je, na inicijativu Ministarstva za turizam donela Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje nije realizovano zbog virusa korona. Ta uredba ne rešava problem odlaska na rekreativnu nastavu i ekskurziju i jedina alternativa je sudski spor za povraćaj novca. Prava potrošača, u ovom slučaju putnika, reguliše član 137 Zakona o obligacionim odnosima, a zakon je iznad uredbe - pojašnjava nam jedna advokatica.

Naša sagovornica ističe da je uredbom definisano i da se novac može vratiti do kraja 2021, ali to ne obavezuje roditelje da čekaju do tada.

U OŠ "Skadarlija" roditeljima je ponuđeno upravo to: da čekaju da im se vrati novac krajem 2021. ili 2022, a ponuđena im je i mogućnost da se on iskoristi prvom sledećom prilikom.

- Većina roditelja se opredelila za to da se novac iskoristi prvom sledećom prilikom - kaže nam S. R, majka jedne devojčice.

U nekim školama koje su novac držale na svom računu - on je vraćen.

- Pare smo dobili nazad još u junu - kaže nam majka dvoje đaka koji idu u OŠ "Drinka Pavlović".

Isto je bilo i u školi "Duško Radović".

- Početkom septembra smo novac dobili nazad - kaže D. S. otac učenika prvog razreda srednje škole koji je prošle godine završio OŠ "Duško Radović". - Dobili smo poruku da proverimo koliko smo novca uplatili i nakon toga sredstva su nam vraćena.

Istovremeno, ako su sredstva na računu turističke agencije ili ga je ona prebacila na račun hotela, roditelji će ga teško vratiti u svoj džep.

- Agencije nemaju sredstva, kao ni hoteli kojima su one već platile - poručio je nedavno Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

PUTOVANjA SAMO U BEZBEDNIM USLOVIMA

ŠKOLAMA smo uputili dopise u kojima im je sugerisano da planiraju putovanja u proleće 2021. godine, odnosno kada se za njihovu realizaciju steknu u potpunosti bezbedni uslovi - kažu sagovornici "Novosti" iz Ministarstva. - Kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, koje u prethodnoj školskoj godini nisu realizovane zbog epidemije, važno je imati u vidu da ugovore sklapaju škole, te da su tim ugovorima i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)