PROMOCIJA PROJEKTA MOJA PRVA PLATA U SENTI: Brnabić: Ulažemo dve milijarde dinara u 10.000 mladih (VIDEO)

Novosti online/J. L.

17. 08. 2020. u 11:06

VLADA Srbije kroz program "Moja prva plata" ulaže dve milijarde dinara u 10.000 mladih da steknu prvo radno iskustvo, najavila je danas premijerka Ana Brnabić i rekla da će ukoliko taj program bude uspešan to biti samo početak kada je reč o takvom vidu podsticanja zapošljavanja mladih.

ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА МОЈА ПРВА ПЛАТА У СЕНТИ: Брнабић: Улажемо две милијарде динара у 10.000 младих (ВИДЕО)

Foto: J. Lemajić

Brnabić je u fabrici Biospringer u Senti na promociji programa "Moja prva plata" rekla da je to šansa za 10.000 mladih ljudi da steknu prvo radno iskustvo.

Izrazila je očekivanje da će posle devet meseci koje pokriva država sa 20.000 dinara za one sa srednjom školom i 24.000 dinara za one sa završenim fakultetom, i ostati da rade u tim kompanijama.

Poslodavci će moći na tu sumu da dodaju naknadu mladima koje angažuju, dodala je Brnabić.

-Od danas do 25. septembra mogu da se prijave poslodavci, potpuno elektronski poštop nije potreban nijedna papir niti da se ode u APR, a od 1. do 15. otkobra se prijavljuju mladi ljudi, koji takođe neće morati da podnesu nijedan papir već će sve moći da urade elektronski za samo par minuta.

Kaže da mladi već od danas mogu da pristupe portalu Moja prva plata i gledaju pozicije za koje će moći da konkurišu.

 

Foto: Tanjug

 
PREMIJERKA: NIJE U REDU UZETI TRI MINIMALCA, A NE PLATITI POREZ

Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas privrednike da redovno plaćaju porez i poručila da nije društveno odgovorno da koriste pomoć države od tri puna minimalca i dva minimalca od 60 odsto, a da nisu izmirili svoje obaveze prema državi i građanima.

Brnabić je kazala da je uočeno neplaćanje poreza u trgovinama, pekarama, manjim prodavnicama...

-Jedna velika molba za privredu - važno nam je da budemo odgovorniji nego ikada i da plaćamo poreze, znam da to nije popularna tema, ali videli smo da je tokom ove godine privreda suočena sa nikad većim izazovima i da postoji problem u plaćanju poreza u trgovinama, pekarama, manjim prodavnicama...- rekla je Brnabić.

Podsetila je da je plaćanje poreza "obaveza i dužnost", kao i prvi i osnovni znak odgovornog poslovanja i solidarnosti.

-Ako se ne plaćaju porezi država nema novac da podrži zapošljavanje mladih, nema za nove puteve, bolnice, za plate lekara... Apelujem na sve, molim, a tu je i inspekcija da radi svoj posao, da svi plaćaju poreze-poručila je Brnabić.

Važno je, navodi, da se i država i privreda drže zajendo kako bi srpski budžet bio stabilniji, a Srbija spremna da nastavi sa ulaganjima.

Foto: J.L.

 
ČADEŽ: "MOJA PRVA PLATA" SMANjIĆE NEZAPOSLENOST KOD MLADIH

U Srbiji je danas zvanično počelo prijavljivanje poslodavaca za projekat "Moja prva plata" koje će trajati do 25. septembra, a projekat podrazumeva da mladi koji tek što su završili srednju školu ili fakultet dobiju prvi posao, potrebno radno iskustvo i prvu platu, izjavio je danas direktor PKS Marko Čadež.

Na predstavljaju projekta "Moja prva plata" u fabrici "Biospringer" u Senti, Čadež je kazao da je to važan projekat za srpsku privredu, kroz koji će proći 10.000 mladih i da će doprineti da se kod mladih smanji stopa nezaposlenosti.

Ističe da su mnoge državne institucije učestvovale u izradi tog programa, među kojima je i Kancelarija za IT koja je, kaže, napravila portal "Moja prva plata".

-Taj potal je danas zvanično i pušten u rad, mi se sada nalazimo u prvoj firmi koja se prijavila za taj program, a čini mi se i da kompanije koje mi u PKS znamo već danas ispunjavaju sve što treba na onlajn portalu i da će današnji dan biti završen sa velikim brojem prijavljenih komapnija-rekao je Čadež.

Kaže da je važno da se što više kompanija prijavi za taj program do 25. septembra, kako bi od 1. oktobra počela prijava kandidata mlađih od 30 godina koji su završili ili srednju školu ili fakultet.

Prema statistici, navodi Čadež, mladi su nakon fakulteta čekali na prvo radno mesto 23 meseca.

Objašnjava da su mladi u "začaranom krugu", jer kada završe fakultet traže im radno iskustvo koje nemaju, a projekat "Moja prva plata", ukazuje, omogući će mladima da dobiju prvo poslovno iskustvo.

Čadež napominje da se naša privreda već godinama suočava sa nedostatkom kvalifikovane snage i da se uskladi ono što se uči u školi i šta se traži na tržištu.

Zahvalio je Vladi Srbije što je za samo dva meseca uspela da ovaj projekat sprovede u delo, ali i na svim projektima kao što su dualno obrazovanje i uvođenje programiranja u osnovnim školama, a koji, ističe, spremaju mlade za budućnost.

-Ovo je zaista orginalna i dobra ideja, upravo da se nezaposlenost kod mladih smanji, jer ona kod mladih do 30 godina ide i do 22 odsto. Jednostavno, projekat "Moja prva plata" gađa u metu- zaključio je Čadež.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)