PREDMETA VIŠE, A SUDIJA MANJE: Stručna udruženja upozoravaju da bi pravosuđe uskoro moglo da bude paralisano

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

14. 05. 2021. u 10:17

SRBIJI je na početku ove godine formalno nedostajalo 386 sudija, a faktički 468. Budući da će veliki broj njih u narednih pet godina otići u penziju, postoji ozbiljna opasnost da se manjak približi broju od 800, odnosno da pravosuđu fali četvrtina potrebnih sudija!

ПРЕДМЕТА ВИШЕ, А СУДИЈА МАЊЕ: Стручна удружења упозоравају да би правосуђе ускоро могло да буде паралисано

Najveće zagušenje sudova je u Beogradu / D. Milovanović

Najviše nosilaca pravosudnih funkcija nedostaje u osnovnim sudovima, čak 229, zatim u višim 60 i prekršajnim 50. Na alarmantne podatke iz izveštaja o radu sudova Vrhovnog kasacionog suda za prošlu godinu upozorio je Forum sudija. Kako kaže predsednik Nebojša Đuričić, trenutno je najteža situacija u Beogradu, u Prvom i Trećem osnovnom sudu, koji su zatrpani tužbama protiv banaka.

- U ovom trenutku nije popunjeno nekoliko stotina sudijskih mesta, upražnjenih zbog napredovanja ili prestanka sudijske funkcije. Na kraju prošle godine bilo je nepopunjeno 319 mesta. Ako tome dodamo da je bilo 466 sudija starijih od 60 godina i da najveći broj završava radni vek sa 65 godina života, ispada da je u narednih pet godina potrebno izabrati 785 sudija - upozorava Đuričić.

Ovo uopšte nije lak zadatak. Popunjavanje sudijskih mesta počinje tek pošto se ona isprazne i zavisi, kako kaže, od volje i procene Visokog saveta sudstva, zato što nema detaljnih, jasnih i izričitih pravila i rokova.

- Ovakav pristup je neretko dovodio do "paralisanja" pojedinih sudova, naročito onih sa malim brojem sudija - kaže Đuričić.

Prema podacima Visokog saveta sudstva, poslednjeg dana prošle godine, u svim sudovima u Srbiji, Odlukom VSS bilo je određeno 3.038 sudijskih mesta, od čega je bilo popunjeno 2.652, a efektivno je postupalo 2.570 sudija. Jedina godina u kojoj je formalno nedostajalo više nosilaca pravosudne funkcije bila je 2018, kada ih je falilo 411.

U izveštaju se objašnjava i da je ovaj manjak prvo bio rezultat zabrane izbora novih sudija i usaglašavanja propisa o izboru, a potom implementacije izmenjenih pravila o izboru sudija na trogodišnji period, polaganja testova velikog broja prijavljenih kandidata, redovnih izbora za Skupštinu u 2020.

- Potreba za izborom sudija postoji konstantno, jer se rapidno povećava broj predmeta, dok je pad broja sudijskih pomoćnika alarmantan i priliv novih kadrova slab. Nedostaju i smeštajni kapaciteti (nedovoljno sudnica) i sudsko osoblje. U Francuskoj jedan sudija može da se osloni na pet stručnih saradnika, a kod nas jedan saradnik ide na dvoje-troje sudija - kaže Ivana Josifović, predsednik UO Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

PRAVDU ČEŠĆE DELE ŽENE

PROSEČNA starost sudija u Srbiji je 52 godine. Funkciju vrši 743 muškaraca i 1.909 žena. Do 40 godina ima ih 300, do 50 godina 736, do 60 godina 1.080 i preko 60 njih 536.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ćaslav Babić Dobrnja

14.05.2021. 11:53

A Plate Sudija u najopterecenijim osnovnim sudovima bedne. Prosek 1000€ Sa sve toplim obrokom i regresom. Sramno. Dok Plate povećavaju ministrima policiji bezbednjacima. Dele stanove, zapošljavaju im decu, a poslednja Plata je osnovica za penziju. Ne može Sudija biti nezavisan bez dobre Plate pogotovo u krhkim demokracijama. Za početak startna Plata sudije osnovnog suda bi realno trebala iznositi 1800-2000€. Oni su najoptereceini u celoj zemlji. Plus kadrovski stanovi i druge beneficije. Za razliku od drugih zanimanja sudijama je zabranjeno da rade dodatni posao za razliku od lekara, profesora. Velika sudijska Plata nije trošak već ulaganje u nezavisnog stručnog i hrabrog sudiju. Država nek razmisli da li žele takve sudije . U svim evropskim zemljama sudijsko zvanje je medjunajplacenijima u državi. Samo takvo može biti garant nezavisnosti. A na to se država i obavezala na evropskim putu.