NEPRAVEDNO OPTUŽENE CIGARETE: Pušački kašalj prikriva druge bolesti

Specijalni dodatak Doktor u kući

16. 08. 2020. u 18:19

DUGOTRAJNI kašalj koji ne prestaje ni nakon osam nedelja, može da se smatra hroničnim. Pacijenti koji konzumiraju cigarete često smatraju da je to jedini uzrok ovog problema, ali prema rečima stručnjaka, nije retkost da uz to postoji i neko zdravstveno oboljenje, zbog kojeg se kašalj s vremenom pogoršava.

НЕПРАВЕДНО ОПТУЖЕНЕ ЦИГАРЕТЕ: Пушачки кашаљ прикрива друге болести

Foto: Depositphotos

Doktorka Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra Zemun, kaže, za "Novosti", da pod pušačkim kašljem pacijenti najčešće podrazumevaju suv i nadražajni kašalj.

- Cigarete mogu da budu uzrok ovakvih tegoba - kaže dr Valjarević. - Međutim, vrlo često se dešava da kašalj ukaže na to da je osoba zbog konzumiranja cigareta razvila i neko oboljenje grkljana ili pluća, zbog kojeg se kašalj nadalje pogoršava. To mogu da budu hematom, polip, tumor grkljana, astma, hronični bronhitis, tumor pluća ili neke druge bolesti.

Dugotrajni kašalj u nekim slučajevima može da bude i posledica kardiovaskularnog oboljenja, ali i određenih lekova koje pacijent uzima kao terapiju, kao što su ACE inhibitori.

- Ukoliko se ispostavi da je otorinolaringološki nalaz uredan, a kašalj ne prestaje, najvažnije je obaviti pregled kod alergologa, pulmologa, gastroenterologa i kardiologa - savetuje dr Valjarević. - Neophodno je uraditi rendgenski snimak pluća, a po odluci pulmologa i skener grudnog koša. Ukoliko uz kašalj postoji iskašljavanje sukrvičavog sadržaja, povišena telesna temperatura, malaksalost, gubitak telesne mase, neophodno je javiti se lekaru što pre.

Tek kada se svim objektivnim pregledima isključe sve ozbiljne bolesti i stanja, može da se potvrdi da postoji hroničan kašalj koji je posledica osetljivosti disajnih puteva.

- To može da bude prouzrokovano vokalnim naporima, promenama spoljašnje temperature ili aerozagađenjem - kaže naša sagovornica. - Smatra se da oko 10 odsto pacijenata ima tegobe iz ovog razloga. U tom slučaju, lečenje podrazumeva upotrebu kućnih inhalatora i povremene inhalacije fiziološkim rastvorom ili rastvorom pantenola.

ALERGIJE

RAZLOZI za kašalj mogu da budu alergijska i nealergijska astma, bronhitis i iritacija donjih disajnih puteva slivanjem sekreta iz nosa niz ždrelo. Zbog pandemije kovida 19, u slučaju nagle pojave suvog kašlja, trebalo bi da se javite nadležnom epidemiologu ili Domu zdravlja, kako bi se procenio rizik od infekcije, kaže dr Svetlana Valjarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća