KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Ne postoji niko u Srbiji ko je umro čekajući respirator (VIDEO)

Novosti online

23. 07. 2020. u 14:55 >> 16:25

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić obraća se na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Srbije od zarazne bolesti COVID-19.

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Не постоји нико у Србији ко је умро чекајући респиратор (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Na konferenciji će govoriti i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović.

Pre nego što su saopšteni novi podaci o stanju epidemije u Srbiji, premijerka Ana Brnabić se osvrnula na izveštavanje pojedinih stranih medija o smrti pacijenta u Zemunskoj bolnici, koji je navodno umro jer nije bilo slobodog respiratora.

- Želim da građanima kažem da, tokom čitave borbe protiv koronavirusa, nije postojala osoba koja nije dobila podršku respiratora ako je to bilo potrebno. Ne postoji nijedna osoba koja je preminula jer nije bilo respiratora, ili čekajući na njega - izjavila je Brnabić.

Ističe da Srbija ima, i imala je, dovoljno respiratora u svakom trenutku.

- Ovo nam je bilo posebno važno u borbi i lično sam morala da odgovorim na ovo. Bilo nam je važno to da nikada naši zdravstveni radnici ne dođu u situaciju da biraju ko će preživeti jer nema dovoljno respiratora. To smo videli u nekim zemljama, i bogatijim od naše, ali mi nikada nismo došli u tu situaciju - kaže premijerka, dodajući da je ono što je plasirano u stranom mediju, čista laž.

- Nije mi jasno zašto to dolazi od jedne strane novinske agencije, iz zemlje koja je trpela strašne posledice i koja ima više od 30.000 umrlih od korone - rekla je Brnabićeva i dodala da je ta zemlja imala ogromnu stopu smrtnosti.

Premijerka je rekla da se svakodnevno šalju respiratori iz centralnih magacina tamo gde je potreno, te da od početka epidemije nismo bili ni blizu da popunimo svoje kapacitete što se tiče respiratora.

"Nikad ovako nije bilo, mi ćemo nastaviti da se borimo za zdravlje naše nacije. Ovo je najveća kriza u kojoj je svet od Drugog svetskog rata", rekla je Brnabićeva.

Kako je rečeno, najkopleksnija situaicija je u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Šapcu, a premijerka kaže kako se situacija u Novom Pazaru i Tutinu primirila te skoro i da nema novozaraženih.

Foto: Printscreen

"Imamo više izlečenih nego onih koji treba da budu primljeni u bolnice" , rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kada je reč o peticji koju su potpisali lekari ministar zdravlja je rekao da će pridržavati onoga što oni traže.

„Oni su tražili da se poštuju preporuke. Ja obećavam da ću poštovati to što su oni rekli, i prvi ću se pridržavati toga“, rekao je Lončar.

On je govorio i značaju testova i ljudima koji su negativni i koji se leče.

"Test ne leči niti je ikoga lečio. Mi imamo pacijente koji su negativni, a imaju sve simptome i parametre, kliničku sliku kao da su pozitivni", objasnio je ministar zdravlja.

Premijerka je rekla da je važno da se proveri koje su laboratorije relevantne za testiranje i da nema problema sa lažnim testovima.

"U Srbiji vrlo lako možete da proverite da li je neko zaista testiran i kakvi su rezultati, to se ne može falsifikovati", rekla je premijerka Brnabić.

LONČAR: DA JE PACIJENT SA SATURACIJOM 96 STAVLjEN NA RESPIRATOR, TO BI BILO KRIVIČNO DELO

Odgovarajući na pitanje da li je dokument o smrti Ljubiše Đurića istinit, te šta je u njemu lažno, ministar Lončar je naveo "da nije siguran da li ljudi znaju šta je invanzivni, a šta neinvazivni respirator".

Foto: Printscreen

- Ni u jednom momentu nije poenta priče da nije bilo respiratora, čovek je bio na neinvanzivnom respiratoru. Imao je saturaciju 96 i to je trajalo četiri dana - rekao je Lončar i dodao da će se za svaki slučaj, kada se pojavi neka sumnja, uraditi unutrašnji nadzor.

On je rekao da uvek postoji nešto više, uzmete istoriju bolesti i onoga što je urađeno.

- Vi ne razumete dokumenta i to je sasvim u redu, ja vam tu ništa ne zameram i to je teško da ulazimo u polemiku. Trebalo bi da završite medicinu. Bio je na bezbednijem nivou u jedinici intenzivne nega za praćenje i sve - zaključio je Lončar.

On se posebno osvrnuo na jedan podatak.

- Kada neko ima saturaciju 96 bilo bi krivično delo da ga stavite na respirator. Tu je kraj priče. Idite prijavite - zaključio je Lončar.

DR STOJANOVIĆ: DA ĐURIĆ NIJE STAVLjEN NA TERAPIJU, ODMAH BI UMRO"

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović je rekao da je 15. marta imao svojih 35 respiratora, a Srbija je obezbedila još 38.

- Ti respiratori su raspoređeni u šest intenzivnih nega. Jedna je respiratorni centar, u njemu je bilo 30 pacijenata koji su bili na respiratoru. Sve ostale su imale po jedan respirator i zato se zovu intenzivne nege. Tim lekara odlučuje da li pacijent ide na klasičnu terapiju, na terapiju kiseonikom ili će preći u jedinicu intenzivnih nega ili u respiratorni centar. Konzilijum odlučuje da li će preći na neki viši nivo. Obično se ide od nižeg ka višem nivou. Prvo se proba neinvanzivnom ventilacijom da se tretira tu. Kolege su da lečile neinvanzivnom ventilacijom. U sledeća četiri dana su se parametri kretali dobro, nije bilo potrebe da bude intubiran. Svi lekari su pratili pacijenta i svi parametri su bili u dobrom statusu. Posle osam minuta dolazi do gubitka svesti, slabosti, zastoja u disanju, nagle nepredvidive smrti - kazao je Stojanović i dodao "da u jednom trenutku razgovarate sa pacijentom, a u sledećem ga gubite".

Foto: Printscreen

Pacijent je, rekao je Stojanović, preminuo i posle pokušaja reanimacije nismo uspeli da ga povratimo.

- Takve stvari se dešavaju na ulici, srčani zastoj - istakao je Stojanović i dodao "da nije stavljen na adekvatnu terapiju Đurić bi umro odmah".

"Da li ste vi pročitali čitav tekst te strane agencije? Da je postojao taj navod i da je u celom tekstu drugačije? KBC Zemun ima šest jedinica intenzivne nege. U respiratornom centru postoji 30 aparata koji su bili zauzeti, ostalih 35 aparata su mogli da se koriste. Konzilijum je nastavio dalje lečenje na neinvanzivnom lečenju - istakao je Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...