VIRUS RAZORIO ORGANE: Obdukcije preminulih od korone koje je izneo Ristić - ipak rađene

B. RADIVOJEVIĆ

17. 07. 2020. u 19:41

OBDUKCIJE preminulih od kovida 19, čije rezultate je u javnost izneo profesor dr Miljko Ristić, kardiohirurg, ipak su, izgleda rađene, iako prof. dr Duško Dunđerović, v. d. upravnika Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta, tvrdi da nisu.

ВИРУС РАЗОРИО ОРГАНЕ: Обдукције преминулих од короне које је изнео Ристић - ипак рађене

Foto: Printscreen

Postoji, naime, video-zapis sa onlajn tribine Medicinskog fakulteta u Beogradu, održane 11. maja, na kojoj je prof. Jelena Sopta govorila, samo sa mnogo više detalja, o istim onim, za javnost šokantnim nalazima sa obdukcija, koje je izneo prof. Ristić.

Sad ostaje dilema - šta je "original", a šta "falsifikat": obdukcije ili rezultati? Ako su obdukcije rađene, zašto se to negira, a ako nisu o kojim je iskustvima govorila prof. Sopta, sa Katedre za patologiju? Profesorka je bila drugi predavač na pomenutoj tribini, odmah iza docenta Ane Banko sa Katedre za mikrobiologiju. Ona je rekla da su za mesec i po od početka epidemije imali 17 pacijenata sa visokosuspektnom slikom na potencijalnu infekciju virusom korona:

- Predstaviću tri slučaja jer je njihova histologija završena - reči su prof. Sopte sa snimka koji postoji na "Jutjubu". - Radili smo modifikovane autopsije koje nisu podrazumevale otvaranje lobanje, ispoštovali smo sve kriterijume SZO.

POŠTOVALI PREPORUKE

Upravnik Instituta za patologiju dr Duško Dunđerović, za "Sputnjik" je rekao da u ovoj ustanovi nisu rađene obdukcije preminulih od kovida 19, jer za to ne postoje uslovi:

- Kada se virus korona tek pojavio kod nas, Institut "Batut" dao je preporuku da se obdukcije preminulih od kovida 19 ne rade iz epidemioloških razloga, ali i zbog nedovoljne opremljenosti ustanova. Nijedna ustanova u Velikoj Britaniji, a kamoli u Srbiji, nema uslove da bezbedno obavi obdukciju preminulih od kovida 19. Odgovorno tvrdim da na našem Institutu nisu rađene obdukcije pacijenata preminulih od virusa korona - rekao je Dunđerović.

Profesorka Sopta je navela da predstavlja prva tri završena slučaja: obdukciju žene stare 47 godina za koju je rekla da je koleginica, zatim muškarca starog 52 godine, koji je po njenim rečima bio tehničko lice u KCS, i penzionera starog 72 godine. Kako je jasno istaknuto u prezentaciji, obducenti su, uz prof. Soptu, bili prof. Terzić, i doc. Dunđerović.

- Upoređivali smo ono što smo dobili kao nalaz sa publikovanim rezultatima - rekla je Sopta.

Profesorka Sopta je dalje navela da je pacijentkinja od 47 godina imala upalu srčanog mišića, a jedan od muškaraca čija tela su obdukovana hipertenziju i hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

- Dva od ova tri pacijenta bila su intubirana, a svi su imali izuzetno brz tok kovida 19 i preminuli su 24 do 48 sati po prijemu u bolnicu - navela je prof. Sopta. - Kod najstarijeg pacijenta prvo što smo primetili na uzorku pluća jeste da su ona potpuno neprepoznatljiva.

Obraćajući se kolegama, među kojima je bar prema pozdravu na početku tribine, bio i dekanski kolegijum, kao i studentima, profesorka je dalje govorila o detaljima svih oštećenja organa i tkiva koje su otkrili kod ovih pacijenata i da oni ukazuju da je tok bolesti bio izuzetno brz.

Pored znakova koje je kovid ostavio na plućima, kako je rekla prof. Sopta, kod pacijentkinje sa miokarditisom, srce je bilo mlitavo, utvrđena je nekroza, odnosno propadanje miocita (mišićnih ćelija). Konstatovan je i edem, odnosno otok, kao još jedan znak zapaljenja.

Prof. Sopta je govorila i o patološkim promenama na jetri i bubrezima.

- Sve promene su sindrom multiorganskog popuštanja, a nastojanju da vidimo koliko su one vezane za viruse, našli smo ogromne transformisane ćelije, koje su potvrda infekcije - rekla je prof. Sopta. - Oštećenje tkiva je takvo da se ne može očekivati reparacija, što ukazuje da preživeli koji su imali tešku formu kovida 19 mogu imati značajna oštećenja u raznim tkivima i organima. Nijedan naš pacijent nije imao znake vaskularnih događaja u smislu tromboze, dok recimo italijanski autori kažu da je kod njih to bio vodeći nalaz na plućima kod pacijenata sa kovidom 19. Kinezi su, pak, rekli da 30 odsto ima znake tromboze u krvnim sudovima pluća, ali ne i u drugim organima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)