OBDUKCIJE preminulih od kovida 19, čije rezultate je u javnost izneo profesor dr Miljko Ristić, kardiohirurg, ipak su, izgleda rađene, iako prof. dr Duško Dunđerović, v. d. upravnika Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta, tvrdi da nisu.

Raša

17.07.2020. 21:36

Od kada je uveden ARDS kao klinički entitet (1967 god), dobro su poznate teške razarajuće promene na plućima a u daljem toku, ako je fatalan ishod, i na drugim organima. One su još teže ukoliko je neprilagođena mehanička ventilacija pluća. Kod manjeg broja obolelih od Covida19, javlja se ARDS ali i u mnogim drugim stanjima. Plašim se da je obducent prevideo sve ove činjenice i da ih je isključivo povezao sa Kovidom19 a što nije tačno. Time je dezavuisao kako Prof Ristića tako i ostalu javnost.

Dragan

18.07.2020. 02:06

@Raša - Kada sam na pocetku epidemije, skrenuo paznju kolegi, doduse, mladom doktoru, da ovaj virus razara pluca i sigurno i druge organe, jer je smrtnost veceg broja hospitalizovanih pacijenata brza... Lakonski je to negirao. To pokazuje, koliko je i medju strukom, bilo neznanja i lakonskog razmisljanja. Da ne pricamo, o ljudima van struke.

Moma

22.07.2020. 17:30

Obdukcija se radi i kada se iz medicinske dokumentacije ne moze utvrditi uzrok smrti, a bio je u roku od 24h od primanja pacijenta, pa je razumljivo da su ovi pacijenti morali biti obdukovani zbog naglog nastupanja smrti. Ako je tada, pored ostalog, nadjen i covid19 u organizmu kao uzrok smrti, to je potpuno drugacije od tvrdnje da su radjene obdukcije pacijenata umrlih od covida19.