OBDUKCIJE preminulih od kovida 19, čije rezultate je u javnost izneo profesor dr Miljko Ristić, kardiohirurg, ipak su, izgleda rađene, iako prof. dr Duško Dunđerović, v. d. upravnika Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta, tvrdi da nisu.

Komentari (4)

Raša

17.07.2020. 21:36

Od kada je uveden ARDS kao klinički entitet (1967 god), dobro su poznate teške razarajuće promene na plućima a u daljem toku, ako je fatalan ishod, i na drugim organima. One su još teže ukoliko je neprilagođena mehanička ventilacija pluća. Kod manjeg broja obolelih od Covida19, javlja se ARDS ali i u mnogim drugim stanjima. Plašim se da je obducent prevideo sve ove činjenice i da ih je isključivo povezao sa Kovidom19 a što nije tačno. Time je dezavuisao kako Prof Ristića tako i ostalu javnost.

Dragan

18.07.2020. 02:06

@Raša - Kada sam na pocetku epidemije, skrenuo paznju kolegi, doduse, mladom doktoru, da ovaj virus razara pluca i sigurno i druge organe, jer je smrtnost veceg broja hospitalizovanih pacijenata brza... Lakonski je to negirao. To pokazuje, koliko je i medju strukom, bilo neznanja i lakonskog razmisljanja. Da ne pricamo, o ljudima van struke.

Moma

22.07.2020. 17:30

Obdukcija se radi i kada se iz medicinske dokumentacije ne moze utvrditi uzrok smrti, a bio je u roku od 24h od primanja pacijenta, pa je razumljivo da su ovi pacijenti morali biti obdukovani zbog naglog nastupanja smrti. Ako je tada, pored ostalog, nadjen i covid19 u organizmu kao uzrok smrti, to je potpuno drugacije od tvrdnje da su radjene obdukcije pacijenata umrlih od covida19.