OVO JE SPAS KADA VAM NOGA PROPADA U ASFALT: Razlika u temperaturi u hladu i na betonu i do 20 stepeni

Novosti onlajn

07. 07. 2021. u 19:57

TROPSKI talas stigao je u Srbiju, a mnogi koji su se sada našli napolju, van klimatizovanih prostorija, počeli su da traže zaklon - neko pod suncobranom, neko pod drvetom.

ОВО ЈЕ СПАС КАДА ВАМ НОГА ПРОПАДА У АСФАЛТ: Разлика у температури у хладу и на бетону и до 20 степени

Foto: Novosti arhiva

Ipak, betonskih površina je sve više, nauštrb naših zelenih "zaštitnika", te će većina morati da trpi da mu sunce direktno "bije" u glavu.

RHMZ je izdao upozorenje da je na snazi narandžasti meteoalarm, te je do kraja radne sedmice najavljena najviša dnevna temperatura oko 38 stepeni. Ipak, kada se na suncu beton i asfalt usijaju, ove vrednosti su znatno veće od predviđenih.

Koliko je važno da poštujemo drveće postajemo svesni u trenucima ekstremnih vremenskih uslova, poput ovih sa kojima se sada suočavamo. O tome govori podatak da temperatura na golom betonu ili asfaltu može ići do 50, a u automobilu i do neverovatnih 69 stepeni Celzijusa. Ukoliko se nad betonom nadvije krošnja drveta, termometar će izmeriti oko 32 stepena.

Najprijatnije je, ipak, na samoj travi, u šumi, ispod samih krošnji, gde možete da predahnete na optimalnoj temperturi od oko 27 stepeni.

Neretko se, zato, savetuje sadnja drveća, pre nego ugradnja klima uređaja na svakom koraku. Zaklanjanjem tla od direktnih sunčevih zraka, kao i hlađenjem vazduha procesom transpiracije, drveće ima sposobnost da znatno spusti temperaturu vazduha. Takođe, važno je pomenuti da mnoge emisije štetnih gasova rastu sa povećanjem temperature. Zbog toga se preporučuje da se automobili parkiraju isključivo u hladu.

Značaj drveća za normalan život u gradu, uvidele su Bečlije, koje su pretprošle godine uložile značajna novčana sredstva za sadnju novih stabala i održavanje postojećeg zelenila. NJihov projekat se simbolično naziva "Bečke senke", a cilj je da se sprovede što veća zaštita od štetnog delovanja sunčevog zračenja, ali i da se omogući dovoljno hlada kada dođe leto.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)