Podzemna garaža ispred Pinkija

S. B. MILOŠEVIĆ

30. 05. 2019. u 17:02

Подземна гаража испред Пинкија

Sportska hala u Zemunu / Foto Ž. Knežević

Ponovo pokrenut postupak izrade neophodne dokumentacije za izgradnju parkinga kod sportskog centra u Zemunu. Parkiralište će se jednim delom nalaziti ispod Gradskog parka. Kapacitet nove garaže trebalo bi da bude 220 mesta

DUGO planirana izgradnja podzemne garaže kod hale "Pinki" u Zemunu, ponovo se aktuelizuje. JP "Parking servis" raspisao je nabavku za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju podzemne javne garaže sa izradom studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Plan je da se garaža "Pinki" gradi na određenoj katastarskoj parceli. Ujedno tenderom se traži i firma koja bi bila zadužena za tehničku kontrolu projekata za dobijanje građevinske dozvole za njenu izgradnju.


PROČITAJTE JOŠ: Naplata kazni: Za pola dana zaradili tri miliona

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove izdao je Informaciju o lokaciji za ovu parcelu još 31. oktobra 2014.godine.

- Prema navedenoj planskoj dokumentaciji, parcela se nalazi na delu gradskog parka sa javnim objektima. Na delu kod hale "Pinki" planirana je izgradnja podzemne garaže u jednom nivou, površine 6.144 kvadratna metra. Kapacitet garaže je 220 parking-mesta. Pristup je moguć iz ulice Gradski trg, a izlaz ka Nemanjinoj ulici - navodi se u dokumentaciji.

Objekat je pozicioniran paralelno sa Sportskim rekreativnim centrom i nalazi se na rastojanju od oko devet metara u odnosu na prizemlje dvorane. Ukopan je, tako da bi na jednom delu krova garaže trebalo da se formira ozelenjen krov. Drugi deo krova budućeg objekta biće u funkciji pešačkog platoa ispred ulaza u "Pinki".

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove izdao je lokacijske uslove za ovu gražau još novembra 2015. godine, a rok važenja bio je 12 meseci. Zato je potrebno sada, kako piše u tenderskoj dokumentaciji, da se uradi idejno rešenje podzemne garaže za pribavljanje lokacijskih uslova, u skladu sa planskom dokumentacijom. Tek kad to novo rešenje odobri Komisija za planove i pribavljanja lokacijskih uslova, radiće se tehnička dokumentacija. Izvođač će da uradi i idejni projekat zarad Studije o proceni uticaja na životnu sredinu i Studije izvodljivosti.


PROČITAJTE JOŠ: Naplata ulaska u centar grada?

TAURUNUM

U dokumentaciji se napominje i da se budući parking nalazi u okviru prostorno kulturno-istorijskih i urbanističko-arhitektonskih celina. Na trgu ispred Doma sportova "Pinki" nalaze se ostaci antičkog Taurunuma. Arheološki slojevi kreću se do dubine od oko pet metara od površine terena. Zato kažu da je sve intervencije potrebno obavljati u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

bole

31.05.2019. 08:33

@Faca - Uništiće tako što će skloniti ono ruglo od parkinga ispred Pinkija. Stvarno ste neverovatni i dosadni s komentarima

Vesko

31.05.2019. 15:01

Pljacka na svim nivojima parking mesta porezi kazne jel moze drzava drugacije da napravi pare a ne preko nase.grbace vracamo se u doba turaka